Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полша иска Русия да върне 7 картини, заграбени по време на Втората световна война

Според Русия това е „компенсаторна реституция за действията на нацистка Германия”

Посетител си прави селфи пред картината „Пирът на Клеопатра“ на италианския художник Джанбатиста Тиеполо в руския държавен музей „Пушкин“, Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Полша иска Русия да върне 7 картини, заграбени по време на Втората световна война

Посетител си прави селфи пред картината „Пирът на Клеопатра“ на италианския художник Джанбатиста Тиеполо в руския държавен музей „Пушкин“, Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша поиска с нота да ѝ бъдат върнати 7 обекта на културата, отнети от Русия по време на Втората световна война, съобщават полски и руски медии. Министърът на културата на Полша Пьотр Глински и заместник-министърът на външните работи Пьотр Вавжик заявиха по време на специална пресконференция, че са изготвили „седем нови реституционни заявки, свързани с произведения на изкуството, изнесени от Полша от СССР по време на Втората световна война“. Търсените обекти са били открити в колекцията на музея за изобразително изкуство „Александър Пушкин“.

По думите на Глински Полша е изпратила 20 заявления за реституция на произведения на изкуството, свързани с над 10 хиляди артефакта, изнесени от СССР след края на войната. Досега, според твърденията на полските власти, Русия не е разгледала нито едно от тези заявления.

Нотата е предадена на 12 септември на руското посолство във Варшава.

„Оправданията на Руската федерация, че това са ценности, принадлежали на Германия, в този случай са несъстоятелни. Това са произведения на изкуството от полски колекции, принадлежали на полската държава или на частни лица на нейна територия, затова не могат да бъдат разглеждани като немско имущество“, заяви зам.-министър Вавжик.

Става дума за картини на италиански художници, които са били съхранявани в полски колекции в различни региони на страната. Не е уточнено кои са авторите и картините. Документацията за тях обхваща 7 дебели тома с доказателства, твърдят от Министерството на културата на Полша.

Министерството на културата на Руската федерация отговори, че официални претенции от страна на Полша за предмети на изкуството, съхранявани в музея „Пушкин“, не са постъпвали. Освен това от руското министерство смятат, че „този вид ценности са особена категория, тъй като са преместени на територията на СССР като компенсаторна реституция за действията на нацистка Германия и нейните съюзници“, пише РИА „Новости“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg