POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полша отказа да предаде Полански на САЩ

Американските власти го издирват вече 37 години по обвинение в изнасилване

Режисьор на „Пианистът“ от дълги години не е стъпвал в САЩ. - Полша отказа да предаде Полански на САЩ

Режисьор на „Пианистът“ от дълги години не е стъпвал в САЩ.

САЩ настояха за ареста и депортацията на режисьора Роман Полански, който беше във Варшава за откриването на Музея на еврейската история. Полша обаче не намери основание за задържането му и отказа да го предаде, съобщи TVN24, цитирайки зам.-министъра на външните работи Рафал Тшасковски.

Американските власти издирват от 1977 г. Роман Полански, който има френско и полско гражданство, по обвинение в 6 престъпления, включително изнасилване на непълнолетна. Режисьорът обаче настоява, че сексът е бил доброволен и момичето е знаело какво прави.

Искането за екстрадиция, изпратено от правосъдието на САЩ до главния прокурор на Полша, се прави с цел 81-годишният режисьор да бъде изправен пред съда. Засега то е отхвърлено, защото не отговаря на критериите, залегнали в международните споразумения – документът не е представен на полски език, уточни високопоставен служител в министерството на външните работи.

Още през 2010 г. главният прокурор на Полша заяви, че екстрадиция на Полански не е възможна, тъй като съгласно полските закони деянието му е загубило давност.

Режисьорът на „Пианистът“ отдавна живее в различни европейски страни и не е стъпвал в САЩ повече от 35 години. През 2009 г. Полански беше арестуван в Швейцария веднага щом като пристигна, за да получи специална награда на филмовия фестивал в Цюрих. Той бе задържан заради издадена от САЩ заповед за екстрадация. Полански бе пуснат от затвора под гаранция от 4, 5 млн. швейцарски франка и в продължение на почти 10 месеца се намираше под домашен арест в дома си в швейцарския ски курорт Гщаад. През юли 2010 г. властите на Швейцария отказаха да го екстрадират в САЩ, отмениха и ареста, а след това режисьорът замина за Франция. Малко по-късно Полански се премести в Полша. Там той смята да снима и новия си филм.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС