Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полша отказа екстрадицията на Роман Полански

Решението обаче все още подлежи на обжалване

Искането за екстрадиция е „недопустимо“, реши съдията по делото в Краков Дариуш Мазур.  - Полша отказа екстрадицията на Роман Полански

Искането за екстрадиция е „недопустимо“, реши съдията по делото в Краков Дариуш Мазур.

Роман Полански няма да бъде екстрадиран в САЩ, постанови Окръжният съд в Краков, предава Би Би Си. Американският режисьор, който по непотвърдена информация е напуснал Полша междувременно, от близо 40 години е в изгнание, а в родината му го търсят за съдебен процес по обвинение за секс с 13-годишно момиче.

Искането за екстрадиция е „недопустимо“, реши съдията по делото в Краков Дариуш Мазур. Самият Полански не бе в залата в петък, за да го чуе. По неофициална информация, съобщена от френското радио „Радио Зет“, режисьорът е напуснал Полша, като е отлетял с малък самолет към Париж.

82-годишният Полански има френско и полско гражданство и живее предимно във Франция, но напоследък работеше по новия си филм в Полша. Както е известно, Париж не екстрадира свои граждани, за разлика от Полша, където решенията се вземат от съда и се подпечатват от правосъдния министър.

Роман Полански през 1977 г. е обвинен, че е дал алкохол и наркотици на 13-годишно момиче и е правил секс с него, което е незаконно. Тогава той бе задържан и лежа в ареста 42 дни. След като бе освободен под гаранция, Полански избяга от САЩ и оттогава не се е връщал зад Океана.

След като през уикенда консервативната и евроскептична партия „Право и справедливост“ на Ярослав Качински спечели убедително изборите, се появиха опасения, че решението за екстрадицията на Полански ще бъде политическо.

„Битува мнение, че Полански не трябва да носи отговорност за деянията си, тъй като е изтъкнат и световноизвестен режисьор. Ние сме абсолютно несъгласни с това твърдение“, заяви Качински, в чиято предизборна кампания казусът бе широко застъпен.

Големият въпрос сега е какво ще се случи след обжалването на решението за отказа за екстрадиция. Ако въззивната инстанция постанови разрешение Полански да бъде върнат на САЩ, то финалната дума ще е на правосъдния министър на Полша – избран от спечелилата изборите партия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg