Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полша преименува руския анклав Калининград със старото му име Крулевец

Кремъл реагира остро, нарече решението „враждебен акт”

Кьонигсбергският замък, построен още през 1255 г. и разрушен по решение на съветските власти през 60-те години на ХХ век. Снимка: Уикипедия - Полша преименува руския анклав Калининград със старото му име Крулевец

Кьонигсбергският замък, построен още през 1255 г. и разрушен по решение на съветските власти през 60-те години на ХХ век. Снимка: Уикипедия

Полша промени названието на Калининград в официалната си държавна документация, съобщи полското правителство с публикация в официалния си сайт. Оттук нататък руският анклав ще се нарича Крулевец, каквото е било името му през ХV – ХVІ век, когато градът е бил в състава на Полското кралство.

В текста на правителственото решение се казва, че Полша смята руското име на града за „изкуствено“ и „несвързано с неговата история“, за „елемент от символичното пространство на Русия“. Особено неприятно за поляците е това, че градът е наречен на съветския държавник Михаил Калинин, пряко свързан с Катинското клане от 1940 г., когато хиляди полски офицери са били разстреляни от съветските войски.

Калининград, който се намира извън територията на Руската федерация и е разположен между Литва, Полша и Балтийско море, е основан през 1255 г. и по различно време е бил в състава на Полша, Тевтонския орден, Прусия и Германия. Присъединен е към СССР след Втората световна война, когато Съветският съюз и Полша си разпределят земите на откъснатата от Германия Източна Прусия. Преди това градът се е наричал Кьонигсберг.

Кремъл реагира на полското решение, като заяви, че това е „враждебен акт от страна на Варшава“, разказва радио „Свобода“. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече решението „граничещо с безумието“ и добави, че СССР е освободил Полша от нацистите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg