Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полша слуша опера по либрето на Георги Господинов

Разказва за Адам и Ева, отлетели на първа мисия към Марс

Засега няма простъпки операта да бъде поставена в България, нито трупата от Познан да гостува в София. Все пак се търсят начини спектакълът да бъде показан и у нас, стана ясно от коментар на Георги Господинов в профила му във Фейсбук. - Полша слуша опера по либрето на Георги Господинов

Засега няма простъпки операта да бъде поставена в България, нито трупата от Познан да гостува в София. Все пак се търсят начини спектакълът да бъде показан и у нас, стана ясно от коментар на Георги Господинов в профила му във Фейсбук.

„Космическа опера“ по либрето на Георги Господинов и музика на Александър Новак ще има премиера в събота, 14 март, в полския град Познан. Един от най-популярните български писатели е бил поканен да напише текста още преди 2 години. Английският превод на либретото на Анджела Родел, а полският – на Магда Питлак.

poznan

„Знаете ли от каква материя е направен космосът? От самота. Това е материята. Цялата история на космоса е маркирана от самотата на няколко животни. Усамотението на човека идва по-късно“, гласи анотацията към спектакъла.

„Перфектната двойка, Адам и Ева, сами в празния космос на първа мисия към Марс. Дали това е голямата мечта или голямата самота? Какво е теглото на любовта в състоянието на безтегловност?“, се пита в либретото.

Най-голямото предизвикателство не е технологията, а да живееш дори и с най-обичния си в малка капсула, тясна като кутия за обувки. Минута по минута, 500 дни и нощи (или по-точно – само нощи). В какво се превръщат скандалите без гравитация, където хвърлен порцеланов съд е просто летяща чиния?

Засега няма предприети действия операта да бъде поставена в България, нито трупата от Познан да гостува в София. От Полския културен институт потвърдиха пред „Площад Славейков“, че нямат информация да се работи по гастрол. Все пак се търсят начини операта да бъде показана и у нас, стана ясно от коментар на Георги Господинов в профила му във Фейсбук.

До края на сезона „Космическа опера“ ще бъде изпълнена три пъти в Познанската опера, където в репертоара за 2014/2015 влизат още спектакли на „Травиата“, „Мадам Бътерфлай“, „Кармен“, „Аида“, „Тоска“ и „Дон Джовани“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90