Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полски учени набедиха домашната котка за масов убиец

Определиха я за „инвазивен чуждоземен вид“ заради вредата, която нанася върху биоразнообразието, ловувайки птици и малки бозайници

Миловидна господарка на вселената, домашната котка - както всички подозирахме - представлява безпощаден масов убиец. Снимка: „Площад Славейков“ - Полски учени набедиха домашната котка за масов убиец

Миловидна господарка на вселената, домашната котка - както всички подозирахме - представлява безпощаден масов убиец. Снимка: „Площад Славейков“

Полската академия на науките определи домашните котки като „инвазивен чуждоземен вид“, изтъквайки вредата, която нанасят върху популацията на птиците и други диви животни в страната. Felis catus, научният термин за обикновените домашни котки, вече е вписан в национална база данни към Института по опазване на природата към Академията на науките, съобщава „Асошиейтед Прес“.

В списъка вече има 1786 други животински вида, но това е първият път, в който разширяването му предизвиква негодувание, отбелязва Войчех Соларж, биолог от института. Критиките към решението на полската Академия вероятно идва от погрешната интерпретация, че инвазивните видове трябва да бъдат евтаназирани, казва той.

Статистиката сочи, че домашните котки имат зловредно влияние върху разнообразието на видовете заради прекомерния брой птици и малки бозайници, които ловуват. Само в Полша броят на пернатите им закуски и вечери възлиза на 140 млн. птици. Някои обаче, като Дорота Суминска, автор на книгата „Щастливата котка“, смятат, че пухкавите пакостници са погрешно набедени за свиващото се биоразнообразие, за което има други причини, включително замърсяването на околната среда и презастрояването.

Спорът в полските академични среди стана толкова ожесточен, че Академията на науките бе принудена да излезе с изявление по-рано през месеца, в която изрично изтъква, че „е против всяка жестокост срещу животните“. Колкото до „чуждоземния вид“, уточняват учените, котките са били опитомени преди около 10 хил. години при самото раждане на цивилизацията в Близкия Изток, което превръща вида в „чуждоземен“ за Европа от научна гледна точка.

Изявлението съдържа и съвет за собствениците на котки – да ограничат времето, в което ги оставят без надзор навън по време на размножителния сезон на птиците.

„Имам куче, но все пак нямам нищо против котките“, оправдава се Войчех Соларж.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90