Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Полските свещеници се извиниха за горенето на книги

Не било с цел да се заклейми даден автор или религия

Книгите са били запалени пред няколко свидетели на фона на молитви. Снимка: „Есемес от рая“ - Полските свещеници се извиниха за горенето на книги

Книгите са били запалени пред няколко свидетели на фона на молитви. Снимка: „Есемес от рая“

Свещеник, участвал в публичното горене на книги в Полша, сред които поредицата „Хари Потър“ на Джоан К. Роулинг, вампирската сага „Здрач“ на Стефани Майър и други „зли“ предмети, се извини за действията на църквата.

Томовете бяха изгорени заедно с други дребни предмети, защото подхранват вещерството и идолопоклонничеството, обясниха тогава свещениците от градчето Кошалин. Сега отец Рафал Ярошевич определи кладата като „неуместна“.

Снимки от горенето на книги бяха разпространени в социалните мрежи в неделя, 31 март, от Фейсбук-страницата на „SMS z Nieba“ (Есемес от рая) – фондация, която използва нетрадиционни методи за популяризиране на религията в Полша. Ярошевич публикува извинение вечерта на 4 март, отново във Фейсбук, където изказа съжалението си и обясни, че горенето не било направено, за да се заклейми даден автор, религия или социална група.

„Ако някой е останал с такова впечатление от действието ми, искам да се извиня“, написа той и добави, че вече е премахнал снимките на книжната клада, „за да не генерира още емоции“.

А на разпространените кадри се вижда как пламъците са обхванали дървена африканска маска, малка будистка фигура и фигурка на слон, както и книги за магии и саморефлексия.

Реакциите бяха пародийни, но мнозина потребители отбелязаха, че горенето на книги е практика от средновековието и от по-късната нацистка история. Ярошевич е наказан с глоба от общинските съветници в Кошалин. Междувременно, активистка група е подала сигнал в съда за незаконното горене на отпадъци на открито.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах