Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Помощ от държавата за библиотеките – само за качествена литература

Задължителният минимум за български заглавия - 20%

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Помощ от държавата за библиотеките – само за качествена литература

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Минимум 20% от заглавията да бъдат на български автори; само 10% от книгите да бъдат на едно и също издателство; поръчаните издания да обхващат максимално широк кръг издателства, регистрирани съгласно българското законодателство. Това са част от условията за финансовоо подпомагане на библиотеките от държавата в програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. Нейният проект вече е наличен онлайн, объждането му ще продължи до 1 юни. 

По тази програма Министерството ще подпомогне българското книгоиздаване през 2020 г. чрез попълване на библиотеките с общо 2 млн лв. В проекта се казва, че „приоритет на програмата е обновяване на библиотечните колекции за насърчаване на интереса към книгата и четенето и съдействие за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация”.

В условията за кандидатстване е заложен лимит на финансирането в зависимост от мащаба на библиотеката. За Националната библиотека и за регионалните библиотеки общата стойност на всеки проект е до 25 000 лв., за общинските библиотеки – до 12 000 лв., за читалищни библиотеки, обслужващи район с над 5 000 жители – до 5 000 лв., а за читалищни библиотеки в район с под 5 000 жители помощта за нови книги е с таван 1 500 лв.

Сред ограничителните условия са и жанровете на поръчаните томове. Изключени са книги на тема бизнес и спорт, дори в научно-популярен вариант, както и езотериката. Научна и отраслова литература може да бъде купувана само при специфичен профил на кандидатстващата библиотека. Периодичните издания, които библиотеките могат да поръчват, са само от областта на литературата и културата.

Проектите, които библиотеките ще представят, ще се обсъждат от две експертни комисии – една за Националната и регионалните библиотеки и друга за читалищните. В тях ще бъдат включвани специалисти по библиотечно дело, представители на Министерство на културата, финансисти и юристи. Един от критериите за оценяване на проектите за кандидатстване ще бъде качеството на предложената за закупуване литература, съобразено с вида и големината на библиотеката, потенциалните читатели, спецификата на региона и населеното място.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах