Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Поне затрупайте с пясък руините в Ларгото!

Йорданка Фандъкова пише на министъра на културата

Папур поникна в блатата в триъгълника на властта в центъра на София. Снимки: Красимир Иванов - Поне затрупайте с пясък руините в Ларгото!

Папур поникна в блатата в триъгълника на властта в центъра на София. Снимки: Красимир Иванов

Министерството на културата да се погрижи спешно за превърналите се в блато улици на древна Сердика в Ларгото – това моли в писмо до Мартин Иванов кметът на София Йорданка Фандъкова. От около година археологическият обект в центъра на София е изоставен от държавата, проливните дъждове превърнаха къщите на античния град във водоеми, в които вече има водорасли, жаби, порасна и папур. Пари за следващия етап от консервацията на стария град има, но стартирането на обществената поръчка за изпълнителя се бави неясно защо. 

„Апелирам към Вас, господин министър, спешно да предприемете необходимите аварийни мерки за спасяването на обекта, – пише Фандъкова. – Многократно съм информирала, че е крайно наложително да се направи аварийна консервация на всички структури на открито. В случай, че нямате такава възможност, е необходимо затрупване със защитен пясъчен насип. Тези находки са публична държавна собственост и са част от историческото наследство на българската държава“.

K_Ivanov4

Този обект бе сред приоритетите на Министерство на културата, когато го управляваше Вежди Рашидов. Тогава бяха намерени 16 млн. лв. от европрограми. На разкопките в Стария град работеха над 100 археолози. Първият етап от проекта, наречен „Античен комуникационен комплекс Сердика“, приключи през август 2012 г. и бе открит в присъствието на Жозе Мануел Барозу. Предстоят Втори и Трети етап от превръщането на старините в музей.

По времето на Рашидов бе обявен конкурс за изпълнител на втория етап, но един от отпадналите участници обжалва решението на комисията по избора. Всички етапи на обжалването приключиха още през септември 2013 г., но новата управа в Министерството на културата незнайно защо не обявява нов конкурс за изпълнител.

K_Ivanov3

В писмото до служебния министър Иванов Фандъкова припомня, че е настоявала многократно за спешни действия от Министерството на културата. „Моята позиция и тази на гражданите на София се подкрепя и от експертната общност, която е изключително разтревожена от реалната опасност да загубим част от културното наследство на София, България и Европа. Намиращите се в подземната зона археологически находки са в добро състояние, но тези в откритата зона са реално застрашени от разрушаване. Администрацията на Министерството на културата до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване“.

K_Ivanov2

Кметът обяснява, че Столичната община чрез „Метрополитен“ ЕАД е инвестирала над 6 милиона лева в разкопките: „Без да сме собственик на обекта или изпълнител на проекта, сме осигурили охрана на зоната, периодично премахваме паразитната растителност и отводняваме изкопите. За огромно съжаление, третата поредна процедура на Министерството на културата за избор на изпълнител за завършването на обекта продължава да се бави. В същото време много експерти са на мнение, че в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима. Проливните дъждове това лято допълнително нанесоха значителни щети“.

K_Ivanov5

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg