Алея на книгата – София

Попкултурни реликви на търг

Предлагат се брадвата на Джак Никълсън от „Сиянието“, гладиаторските доспехи на Ръсел Кроу, костюмът на Батман...

Брадвата, която Джак Никълсън използва в прословутата сцена „Ето го Джони“, може да бъде ваша от 30 август. - Попкултурни реликви на търг

Брадвата, която Джак Никълсън използва в прословутата сцена „Ето го Джони“, може да бъде ваша от 30 август.

Брадвата на Джак Никълсън от „Сиянието“ и доспехи на Ръсел Кроу от „Гладиатор“ са част от попкултурните реликви, предложени на търг. Реквизитите от телевизионни и кинохитове ще бъдат предложат на годишния онлайн аукцион, излъчван на живо и организиран от къщата „Prop Store“, съобщава „Гардиън“.

Предлаганите се очаква да донесат печалба от над 6 млн. паунда (€6,6 млн.). Една от ценните находки е каска на щурмовак от „Междузвездни войни: Нова надежда“ (1977), оценена между 120 и 180 хил. паунда. Нов собственик си търси и костюмът на Човека-прилеп, носен от Майкъл Кийтън в „Батман“ (1989) – оценен на 80 хил. паунда. Голям интерес се очаква да предизвика джедайския меч, използван от Самюъл Джаксън в „Междузвездни войни: Отмъщението на ситите“ – оценен на 100 хил. паунда.

Близо 900 са предметите, които ще бъдат предложени на търг от 30 септември до 1 октомври. Описвано като събитие, подходящо „за разнообразни бюджети“, един от най-евтините предмети е постер във формата на Златен билет на Уили Уонка, рекламиращ „Чарли и шоколадовата фабрика“ (2005). Плакатът е с начална цена 300 паунда.

Между 8 и 10 хил. паунда са оценени чифт маратонки „Найки“, носени от Том Ханкс в известната сцена на автобусната спирка във „Форест Гъмп“. Миналата година един от предметите, който предизвика най-голямо вълнение, бе шапката на Индиана Джоунс от „Похитителите на изчезналия кивот“. Тя бе продадена за 393 хил. паунда.

Америка за България

На търга след месец ще може да се купят още R2-BHD друид с дистанционно от „Роуг уан“, костюм на Хали Бери от „Х-мен“, Свещената граната от Антиохия от комедията „Монти Пайтън и Свещеният граал“ (1975).

Наддаването се осъществява на живо, онлайн или по телефона.

ДС