Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Попмузиката става по-вълнуваща, когато я хвърлиш в джаза

Интервю със Скот Брадли - пианиста, започнал записи в мизерна квартира и възкресил интереса към ретро музиката, следван днес от милиони

„Всичко започна, когато чух „Рапсодия в синьо“ на Гершуин - светът се обърна на 180 градуса! Тази композиция промени напълно начина, по който възприемах свиренето и изобщо музиката“, казва пианистът Скот Брадли. - Попмузиката става по-вълнуваща, когато я хвърлиш в джаза

„Всичко започна, когато чух „Рапсодия в синьо“ на Гершуин - светът се обърна на 180 градуса! Тази композиция промени напълно начина, по който възприемах свиренето и изобщо музиката“, казва пианистът Скот Брадли.

Ако на 28 март сте в София или наблизо, имате шанс да се пренесете назад в бъдещето, когато джазът беше поп. Звездите от социалните мрежи и YouTube „Постмодърн Джубокс“ пристигат за концерт в зала 1 на НДК. Това е третият им концерт при второто им гостуване у нас след по-малко от година, защото успехът им е феноменален. 

Скот Брадли, генераторът на това начинание, прави световна кариера, без да похарчи и стотинка за реклама – с качествена музика и идея как да грабне вниманието на преситената публика. Брадли е аранжьор и пианист, който на 5 обича Майкъл Джексън, а на 12 се влюбва в джаза. В първите години на XXI век свири в джазклубове в района на Ню Йорк в търсене на творческо вдъхновение. Като упражнение започва да преработва съвременни хитове в духа на ретро стилов. След поредица експерименти в студио и пред публика, концепцията се избистря и през 2013-а Брадли се заема сериозно със създаването на PМJ.

– Как стигнахте до идеята да комбинирате модерните хитове с ретро звученето?

– Това си беше нито повече, нито по-малко тинейджърски трик да се впиша в компанията (смях)! Докато моите приятели се увличаха по хип-хоп, поп и рок – аз като че ли странях от тях с моите „стари музики“. Исках по някакъв начин да вплета любимия си стил с тяхната любима музика. И така нещата полека-лека се проясниха.

– А каква беше музиката, с която сте израснали?

– Започнах да свиря на пиано на много ранна детска възраст, но като повечето деца и аз не бях възхитен от школите, които се налагаше да свиря. Обаче един ден чух „Рапсодия в синьо“ на Гершуин и светът се обърна на 180 градуса! Тази композиция промени напълно начина, по който възприемах свиренето и изобщо музиката. Възпитавал съм се с музиката на „Мотаун“ и класическия джаз от Ню Орлиънс, особено Jelly Roll Morton!

– Очаквахте ли в началото този невероятен успех – 500 млн. гледания днес във YouTube?

– Това нямаше как да се предвиди! Напуснах Лонг Айлънд, където съм израснал и се преместих в Ню Йорк с надежда да блесна на музикалната сцена. Бях без пукната пара, без каквито и да е било перспективи. Но бях сигурен, че идеята, която стискам в ръка, е много добра и реших да рискувам. Първите видеа заснех в мизерничката си квартира с няколко приятели музиканти. Тези опити се харесаха много, започнахме да получаваме много лайкове, споделяния и коментари. Така машината се завъртя…

– Мислил ли сте да промените формулата на успеха? Например да направите обратното – ретро песни с модерен аранжимент?

– Да не съм луд (смях)! Защо да променям нещо, което се харесва от толкова много хора по света, а и „осъвременяването“ на старите хитове не е нещо ново. Освен това обичам джаза, старото звучене и искам да се занимавам точно с това. Тази музика истински ме вдъхновява.

– Представете си, че има машина на времето – в коя година бихте отишли? Или предпочитате да си останете в настоящето?

– Често имам усещането, че не съм на мястото си. Разбирате ли? Имам чувството, че не съм се родил в точното време, че съм закъснял някъде с 70 или 80 години. Сигурен съм, че не съм само аз така!

– Как избирате всяка нова песен за PMJ? Трябва ли задължително да бъде хит?

– Когато една песен е хит, тогава тя е позната и слушана от много хора по целия свят. Много по-вълнуващо е да чуеш преобразено парче, което вече ти е втръснало. Тогава го преоткриваш и дори може да намериш по-дълбок смисъл в него, отколкото изобщо си предполагал – поне за мен е така.

– Как си обяснявате големия успех на музиката от 20-те и 30-те години на миналия век?

– Наистина се надявам да сте прави! Музиката от онова време е толкова красива – носи един очарователен блясък и елегантност, каквито рядко срещаме днес. Но предполагам, че всеки би отговорил нещо различно на този въпрос.

– Успехът промени ли начина ви на работа и личните ви отношения?

– Работата се увеличи, това мога да кажа със сигурност. Стараем се всяка седмица да излизаме с нов кавър. Освен това вселената PMJ вече се състои от около 70 прекрасни певци и музиканти. Срещите ми с тях са невероятно обогатяващи. В личен план – предполагам, че известността ми помогна да отсея близките приятели и, разбира се, станах доста по-разпознаваем на улицата…

– Какво да очакваме в следващия ви албум?

– Най-хубавите песни, които сме пуснали в нашия YouTube канал в последно време… всичко е там.

– Ще споменете ли поне част от хитовете, които ще чуем на концерта в София?

– Няма да издам нищо! Елате на концерта ни на 28 март и няма да съжалявате. Шоуто ще е още по-бляскаво от миналия път.

Не е ясно нито какво точно от огромния репертоар на „Постмодърн Джубокс“ ще чуем на концерта им в София, нито кои от изпълнителите идват. Тайна!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg