VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пореден дубъл: търси се директор на Филмовия център

Само дни след неуспеха на последния конкурс за поста Министерството на културата обяви нов

Ще намери ли най-сетне Националният филмов център титулярен изпълнителен директор? - Пореден дубъл: търси се директор на Филмовия център

Ще намери ли най-сетне Националният филмов център титулярен изпълнителен директор?

Съвсем скоро след неуспеха на последния конкурс за директор на Националния филмов център, Министерството на културата обяви нов. Преди по-малко от седмица се разбра, че никой от четиримата кандидати няма достатъчно точки, за да получи поста – сега, без излишно протакане, идва поредният дубъл.

Желаещите да участват в конкурса за директор на НФЦ трябва да подадат документите си до 21 септември.

Нужно е те да имат висше образование в сферата на изкуствата или социалните, стопански и правни науки, поне пет години професионален опит в областта на филмовата индустрия, както и да имат управленска компетентност – няма изискване обаче за опит като ръководител.

Пълните изисквания може да се видят на сайта на Министерството на културата.

Остава загадка дали отново едни и същи хора ще се опитат да получат поста. На последния конкурс трима от четиримата кандидати вече бяха правили опит за това, а един от тях дори е ръководил агенцията в миналото.

Последният конкурс за Филмовия център бе първият, при който събеседването с кандидатите се излъчваше онлайн. Оттогава насетне винаги когато Министерството обяви, че търси директор за даден институт, в изискванията е разписано, че ако всички участници в конкурса и членовете на комисията са съгласни, разговорът ще се предава на живо.

От октомври 2015 г. директор в агенцията временно е Камен Балкански. Когато той зае поста (сменяйки Павел Васев, отказал се от позицията също на и.д. изпълнителен директор), се очакваше управлението му да трае броени седмици, докато има резултат от обявения от Министерството на културата конкурс. През февруари 2016-а обаче се оказа, че победител няма – никой от четиримата участници не бе събрал достатъчно точки. Същото положение се запазва до днес.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg