Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Порнхъб“ свали част от съдържанието си заради „Уфици“, Лувъра и „Прадо“

Редица музеи несъгласни да участват в онлайн тур с „някои от най-секси сцените в историята на изкуството“

Едуар Мане, „Закуска на тревата“ - една от картините в поредицата на сайта със съдържание за възрастни. Репродукция: Музей „Д’Oрсе“ - „Порнхъб“ свали част от съдържанието си заради „Уфици“, Лувъра и „Прадо“

Едуар Мане, „Закуска на тревата“ - една от картините в поредицата на сайта със съдържание за възрастни. Репродукция: Музей „Д’Oрсе“

Платформата за споделяне на порнографско съдържание „Порнхъб“ свали част от съдържанието си след оплаквания от няколко водещи световни музея. Картини от серията „Classic Nudes“, в които сайтът насочва вниманието на публиката си към „някои от най-секси сцените в историята в най-популярните музеи“ и предлага онлайн тур в света на произведения като „Раждането на Венера“ на Ботичели, „Произходът на света“ на Гюстав Курбе, „Brunette Odalisque“ на Франсоа Буше и „Гол мъж“ на Едгар Дега.

Поредицата бе започната миналия месец, но в нея вече не може да се разгледат „най-секси сцените“ от „Уфици“, Лувъра и „Прадо“, след като от институциите заявиха, че не са давали разрешение за възпроизвеждане на съдържанието от колекциите им и заплашиха със съд. В специалния сайт на онлайн туровете все още може да се разгледат произведения от „Метрополитън“ в Ню Йорк, Националната галерия в Лондон и „Д’Oрсе“ в Париж. Творбите са придружени от кратък текст, показана е карта на дадения музей за по-лесното им локализиране на място и част от тях са обяснени в аудио или видеофайлове.

От „Уфици“ във Флоренция първи заявиха нежеланието си да участват в поредицата и коментираха, че използването на картини от колекцията им е „абсолютно нелегално и е направено без позволение“. Други институции подходиха по-дипломатично – от Националната галерия в Лондон например казаха само, че „няма да предприемат действия, които пряко или косвено насочват вниманието на публиката към този проект“. От МоМА в Ню Йорк коментират пред „Арт Нюзпейпър“:

„Програмата на музея „Open Access“ предоставя на публиката достъп до стотици хиляди изображения на творби от нашата колекция и ние обикновено не регулираме широката употреба на тези изображения“.

Интерактивният тур на „Порнхъб“ обикаля „някои от най-уважаваните институции в историята на западното изкуство и повежда през картините на всички свръхморалисти директно до най-интересното: репрезентации на голото тяло в цялата му артистична прелест“.

„Защото порното може и да не се счита за изкуство, но част от изкуството със сигурност може да се смята за порно“, заключават от сайта.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg