Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Порно в чиния

Добра храна и здрава скука с Брадли Купър

Брадли Купър готви. - Порно в чиния

Брадли Купър готви.

Адам Джоунс (Брадли Купър) е една арогантна свиня. Но свинята може да готви фантастично добре свинско, агнешко, скариди и всичко, което се сетите. Както и няколко неща, за които не бихте се сетили. Освен това притежава 2 звезди от каталога на Мишлен – а в света на изисканата храна е като да си Йода – или Дарт Вейдър – в света на „Междузвездни войни“. Защото като всяка истинска рок звезда, Адам има куп пагубни пороци. Заради тях е бил принуден да избяга от позицията на шеф-готвач в елитен парижки ресторант и да потърси изкупление като обикновен кухненски работник в нюорлеанска кръчма.

И ето го – няколко години и 1 милион изчистени скариди по-късно – отказал дрогата, алкохола, цигарите и дори жените, пристига в Лондон свръхамбициран да направи най-добрия ресторант в света… Ще му се наложи да събира екип от съучастници, да се справя с недоброжелатели, да прелъсти (кулинарно) прочута критичка, а покрай печката в кухнята ще прехвърчат и романтични искри. И така, нито достатъчно смешен, за да е комедия, нито достатъчно вълнуващ, за да е драма, сред клишета, шаблони и щампи, „Повелителят на кухнята“ сервира само скука и красиво напълнени чинии.

А храната в „Повелителят на кухнята“ настина изглежда зашеметяващо и определено много по-секси от всичко, което можете да видите в кварталната шкембеджийница. Друг въпрос е дали човек може да се наяде с тях и колко струват. Там обаче, където се сервира тази храна, гладни не влизат. Но и шеф-готвача Адам Джоунс (Брадли Купър) не иска да храни клиентите си, а да им предлага кулинарни оргазми.

Брадли Купър и Сиена Милър готвят заедно, но публиката остава гладна.

Брадли Купър и Сиена Милър готвят заедно, но публиката остава гладна.

След няколко добри роли в силни филми, номинираният за Оскар Брадли Купър е решил да опита (или пък му се е получило неволно) нещо съвсем различно – роля (в която сме свикнали да гледаме Ути Бъчваров) в слаб филм, който не може да бъде спасен дори от участието на Алисия Викандер, Сиена Милър, Лили Джеймс, Ума Търман, Ема Томпсън – храната изглежда по-добре от тях.

„Повелителят на кухнята“ няма шансове да стане повелител нито на публиката, нито на каквото и да е кинонагради или фестивали. След такъв филм задоволени могат да се чувстват само отчаяните фенове на Купър и любителите на фуд-порното. Тези, които само точат лиги и предпочитат да гледат храната, вместо да си я слагат в устата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg