Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Порой закри изложбата на Павел Койчев край Осиковица

По-малко от месец след откриването, природата удави „къпещите“ се Венери, Давид, Олимпия, Маха...

Една от голите венери на Павел Койчев, полегнала в езерото след пороите. Снимка: Николай Нинов - Порой закри изложбата на Павел Койчев край Осиковица

Една от голите венери на Павел Койчев, полегнала в езерото след пороите. Снимка: Николай Нинов

Природата се намеси в изложбата „Къпането“ на Павел Койчев край село Осиковица и я закри преждевременно. Проливните дъждове през последните дни потопиха фигурите, поставени от скулптора в малкото езерце на 67-ия километър по магистрала „Хемус“.

По-малко от месец след откриването, изображенията на Давид на Микеланджело, Венера на Ботичели, Олимпия на Мане, седящата жена с риза на Модиляни, голата Маха на Гоя, минойския рибар, Вилендорфската Венера… вече плават хоризонтално в неголямото езеро.

Вижте още: ВЕЛИКАТА КРАСОТА В ГЬОЛА НА ПАВЕЛ КОЙЧЕВ

Скулпторът Павел Койчев обясни пред „Площад Славейков“, че не е мислил точно кога би закрил изложбата, но вероятно щял да го направи скоро.

„Всевишният закри изложбата – каза Койчев. – Достоен закривател. На мен това закриване ми е част от концепцията. Оставих тази изложба изцяло на природното благоволение и затова нямах срок колко ще трае – казах, докъдето издържи. Ако природата не беше взела нещата в свои ръце, аз щях да я закрия.“

През септември инсталацията „Водна паша“, която доскоро можеше да се види в същото езерце, ще бъде инсталирана в езерото в Южния парк в столицата. Павел Койчев съобщи пред „Площад Славейков“, че фигурите вече се изработват в леярната.

Останките от „Къпането“ след намесата на природата:

Снимка: Николай Нинов

Снимка: Николай Нинов

Снимка: Николай Нинов

Снимка: Николай Нинов

И инсталацията няколко дни преди това:

Снимка: Николай Нинов

ВРЕМЕТО КАТО СЦЕНА НА ИЗКУСТВОТО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg