Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Порталът“ между социалистическа и днешна България се отваря на Великден

Новият сериал на БНТ тръгва на 2 май

Мнозина българи ще си припомнят артикулите от хранителните магазини на социалистическа България. Снимка: Мирамар филм - „Порталът“ между социалистическа и днешна България се отваря на Великден

Мнозина българи ще си припомнят артикулите от хранителните магазини на социалистическа България. Снимка: Мирамар филм

Носталгиците по социализма ще получат отрезвяваща доза гледки към живота в тоталитарна България на Великден, когато БНТ ще излъчи първия епизод на новия сериал „Порталът“. От 2 май, в 21 ч., започва разказ за двама пътешественици напред и назад във времето.

Животът на криминалния психолог Крум Бонев (Велислав Павлов) отдавна е влязъл в коловоза на ежедневието. Един ден на вратата му се появява гост от миналото – неговият отдавна изчезнал вуйчо доц. Димо Троянов, по прякор Джинигиби (Александър Кънев), който изглежда млад и непроменен. Крум узнава за съществуването на портал на времето и чрез него попада 40 години назад в социалистическа България. 1979 г., където се озовава, го посреща изключително неприветливо и му коства сериозно усилие да оцелее. Скоро си дава сметка, че се намира в точното време, когато би могъл да промени трагичната съдба на семейството си.

Необяснимата възможност за квантово преминаване в друго време е открита от доц. Троянов – малко отнесен и ексцентричен университетски преподавател по физика. По същото време, в което Крум Бонев се връща в 70-те години, младият учен се сблъсква с 2019 г., с развитието на технологиите, промененото общество и това, в което се е превърнала социалистическа България, която той познава. Уж у дома, а всъщност озовал се в една непозната държава, чието бъдеще преди 40 години никой не е и сънувал.

Алекснадър Кънев и Велислав Павлов в сцена от „Порталът“. Снимка: Мирамар филм

„Сънуването на детството и „пътуването“ към него са неща, които подсъзнателно или не, постоянно правя – казва Велислав Павлов. – Премислянето на ситуации от миналото, в които съм дете, и въпросът Какво бих направил по друг начин?” са част от подреждането на голямата картина за всеки от нас. В този сериал се превъплъщавам в герой, който има възможността да се върне в детството си, но вече като възрастен, със задачата да поправи жестока несправедливост, сполетяла баща му.“

Снимка: Мирамар филм

С разгръщането на сюжета зрителите ще пътуват между миналото и настоящето. Ще се връщат в средите на тогавашния хайлайф и бляскавия живот на българската естрада. После отново ще се озовават в 2019 г., където доц. Троянов, принуден да крие самоличността си, среща една забележителна жена от своето минало.

В актьорски състав на „Порталът“ са още Стефания Кочева, Джулия Бочева, Стефка Янорова, Михаил Мутафов, Герасим Георгиев-Геро, Дарин Ангелов, Свежен Младенов, Мария Стефанова, Радена Вълканова, Мария Илиева. Специално участие имат актьорите Борис Луканов и Христо Мутафчиев. „Порталът“ се оказа и последната роля за Татяна Лолова (1934 – 2021), която предстои да видим в като буржоазна дама дисидент от близкото минало. Образът е създаден специално за нея.

Последната роля на Татяна Лолова. Снимка: Мирамар филм

Режисьор на шестте епизода е Илиян Джевелеков. Сценарият е на Матей Константинов, Илиян Джевелеков и Нели Димитрова.

„Порталът“ е продукция на БНТ и „Мирамар филм“, работили по филмите „Вездесъщият“ и „LOVE.NET“.

Мария Илиева като Йорданка Христова. Снимка: Мирамар филм

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС