Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Портрет на 13-годишния Моцарт отива на търг

Поръчан от събирач на данъци, силно впечатлен от младия музикант

Портретът на малкия Волфганг Амадеус Моцарт, който се продаде за четири пъти по-висока сума от очакваната. Репродукция: „Кристис“ - Портрет на 13-годишния Моцарт отива на търг

Портретът на малкия Волфганг Амадеус Моцарт, който се продаде за четири пъти по-висока сума от очакваната. Репродукция: „Кристис“

Рядък портрет на Моцарт от тийнейджърските му години ще бъде предложен на търг и се очаква да донесе между 800 хил. и 1,2 млн. евро. Творбата на Джамбетино Чинароли, създадена през 1770 г., ще бъде предложена на 27 ноември в „Кристис“ – Париж, съобщава „Класик ФМ“.

Картината изобразява 13-годишния Моцарт, седнал пред клавесин, облечен в червен фрак и с бяла перука. По онова време младият гений обикаля Италия и портретът запечатва образа му след успешен концерт във Верона. Мнозина експерти са се опитвали да разчетат нотите, разположени на клавесина. Някои твърдят, че това е творба на венецианския композитор Балдасаре Галупи. Според други, произведението е на самия гений, днес изгубено.

Високата цена на портрета, до момента в частна колекция, се обяснява с обстоятелствата при поръчването му, обясняват от „Кристис“. В писмо бащата на Моцарт обяснява как творбата е платена от Пиетро Луджати, събирач на данъци във Венеция. Той бил на концерта на момчето във Верона и останал толкова впечатлен, че искал да увековечи музиканта – рядко срещан случай в света на изкуството, казват експертите от аукционната къща.

Най-долу се чете надпис на латински, който гласи:

„Всяка похвала е слаба за него“.

Картината е четвъртият познат портрет на композитора, рисувани по време на живота му.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90