Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Портрет на брадатата дама, с уважение към достойнството ѝ

Двеста години по-късно викторианците биха я нарисували като чудовище, докато тук имаме жена, показана като чудо, необикновено природно явление, коментират специалисти

По времето, когато е рисуван анонимният портрет, Барбара фон Бек е над 40-годишна, майка е на един син и съпруга на бранденбургския дворянин Мартин фон Бек. Снимка: Галерия „Уелкъм“ - Портрет на брадатата дама, с уважение към достойнството ѝ

По времето, когато е рисуван анонимният портрет, Барбара фон Бек е над 40-годишна, майка е на един син и съпруга на бранденбургския дворянин Мартин фон Бек. Снимка: Галерия „Уелкъм“

На 15 декември 1657 г. английският дипломат и писател Джон Евлин разговаря с интелигентна, изискана германка, облечена по последна мода. Преди разговора дамата е изпълнила няколко кратки пиеси на клавесин. В дневника си Евлин отбелязва, че тя „имаше изключително гъста брада и мустаци, а дълги кичури коса растяха от средата на носа ѝ, точно като на куче”, пише „Гардиън“.

Забележителен портрет на същата тази благородничка бе придобит от галерия „Уелкъм” в Лондон, рисуван няколко години преди срещата ѝ с автора на дневника. Името ѝ е Барбара фон Бек и картината я показва по същия начин като описанието на дипломата: изискана, изпълнена с достойнство, облечена в красива, скъпа, деколтирана копринена рокля. Жената има панделка в косите си, които Евлин описва като „блестящо кестеняви и фини”.

За съжаление не знаем кой е авторът на портрета, казва пред „Гардиън“ Анджела Макшейн, мениджър на галерия „Уелкъм”.

„Картината е красиво изпълнена и изобразява високопоставен личност. Най-интересното в портрета е, че не показва Барбара фон Бек като изрод, а подчертава достойнството ѝ – отбелязва Макшейн. – Двеста години по-късно викторианците биха я нарисували като чудовище, докато тук имаме жена със силно присъствие, показана като чудо, като необикновено природно явление, както я е видял и Джон Евлин.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В роклята също няма нищо пикантно, макар и от днешна перспектива да може да ни се стори така. Госпожа фон Бек е облечена по последната мода на своето време.”

По времето, когато е рисуван анонимният портрет, Барбара фон Ланденберг (както е бащиното ѝ име) е над 40-годишна, майка е на един син и съпруга на бранденбургския дворянин Мартин фон Бек. През 1668-а английският поет Самюъл Пайпс също среща жена с брада, но вече в Лондон. По това време Барбара още е жива, но Пайпс не се е запознал точно с нея. Той описва дамата като „дребна датчанка на име Урсула Дян, около 40-годишна, с глас като на малко момиче, но с чисто мъжка брада, черна и твърда”.

Възможно е Барбара фон Бек да бъде идентифицирана и като пътуващата авантюристка Барбара Урслер, родена в Бавария през 1629 г., живяла в няколко двора, преди да сключи изгоден брак, благодарение на доброто си образование. За Барбара Урслер се знае, че е посещавала Лондон, говорела е няколко езика и се омъжва за холандец, наречен Михел ван Бек.

Галерията „Уелкъм”, която вече притежава пет други изображения на същата жена, е потърсила мнението на медицински експерти, които определят състоянието на дамата от портрета като рядко срещания синдром на Амбрас или ендокринна хипертрихоза. Названието идва от името на замъка Амбрас в Австрия, където ерцхерцог Фердинанд II създава „кабинет на чудесата”, все още отворен за публиката, с портрети на хора с необичаен външен вид. Мениджърът на галерия „Уелкъм“ предполага, че е възможно портретът на Барбара в един момент да е бил и част от експозицията в замъка Амбрас.

Анонимният портрет на Барбара фон Бек ще бъде изложен в галерия „Уелкъм” след лека реставрация.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах