Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Портрет на един бавен живот

Филмът на Камен Калев „Февруари“ тръгва по кината

Актьорът Иван Налбантов в сцена от „Февруари“ - Портрет на един бавен живот

Актьорът Иван Налбантов в сцена от „Февруари“

„Февруари“ – българският филм, селектиран от филмовия фестивал в Кан през извънредната 2020 г., ще получи широко разпространение у нас. Продукцията на Камен Калев бе сред четирите филма, обсъждани за българското предложение за „Оскар“ и от 5 ноември ще бъде достъпен за широката публика в избрани кина. 

„Февруари“ е поетичен разказ за събитията от живота на един човек – като момче на 8, младеж на 18 и старец на 82. Пътят му в живота изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, но по всяко време невидима сила като че ли го напътства. Тя е част от него и по тайнствен начин кара героят да продължава напред, към смъртта. Историята е вдъхновена от живота на дядото на самия режисьор и засяга събития от неговия живот.

Работата по филма продължава пет години и преминава през много перипетии и интересни обстоятелства – от откриването на актьорите Лъчезар Димитров и Кольо Добрев (непрофесионалисти), през снимането на лента с личната 16-милиметрова камера на Христо Явашев – Кристо и стигнем до превеждането и включването във филма на текстове от Борис Христов, Албер Камю и Камел Дауд.

Сценарият е на Камен Калев. Музиката е на Петър Дундаков. В ролите са Лъчезар Димитров, Кольо Добрев, Иван Налбантов, Христо Димитров-Хиндо и Милко Лазаров.

Филмът има добър фестивален живот и успя да привлече вниманието на международната критика:

„Съзерцателен и елегичен триптих, запечатал живота на един човек, филмът на Камен Калев „Февруари“ е нестандартен портрет на това, което режисьорът нарича нестандартна личност: собствения му дядо – сдържан човек със сложен характер, живял скромен живот в село в Източна България“, пише Кристофър Вурлиас „Варайъти“.

Фабиен Лемерсие от „Cineuropa“ допълва:

„Камен Калев се гмурка в безвремието и изследва връзката между човека и земята в този завладяващ и аскетичен природен филм“.

„Февруари“ бе сред четирите филма, които комисията към Националния филмов център обсъжда за предложение за „Оскар“. Страната ни излъчи „Страх“ и ще го предложи на Американската филмова академия за номинация в категорията международно кино. В интервю пред „Площад Славейков“ аниматорът и режисьор Теодор Ушев, член на комисията, обясни, че това е продукцията, която най-много го е впечатлила.

„Моят любим филм от всички четири беше „Февруари“ на Камен Калев и го казах пред комисията, но смятам, че този филм няма никакви шансове в надпреварата за „Оскар“, въпреки че също е бил в Кан като „Жените наистина плачат“ – споделя Ушев. – Този филм е много специфичен, не е за широка публика, той е много фестивален, точи се мудно, има съзерцателен, поетичен, филмов език. Такъв филм би имал шанс, ако Камен Калев е направил поне 5-6 като него и е спечелил няколко пъти „Златна палма“.

Това е шестият филм на режисьора и неговият най-личен. Въпреки това историята не е биографична, нито антропологична, обяснява режисьорът.

„Филмът не е нито биографичен, нито антропологичен, a опит за изграждане на една поетична фигура, един събирателен образ – коментира той. – Желанието ми беше да направя филм, който се преживява през сетивата.“

Досега филмите на Калев са участвали в паралелните програми „Петнайсетдневка на режисьорите” и „Седмица на критиката“ в Кан.

Вижте още: КАМЕН КАЛЕВ: НЕ СТРАДАМ, ЧЕ ЖИВЕЯ В ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА ЗА КИНОТО

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg