Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Портрет на масовия български читател

Топ 101 на най-продаваните заглавия на български автори във верига книжарници „Хеликон“ през 2021 г.

Автори на най-продаваните книги през 2021 г. (по часовниковата стрелка): Мария Лалева, Георги Господинов, Георги Бърдаров, Неделя Щонова, Георги Блажев и Виктория Бешлийска. Снимки: Площад Славейков, изд. „Книгомания“, „СофтПрес“, „Пощенска кутия за приказки“  - Портрет на масовия български читател

Автори на най-продаваните книги през 2021 г. (по часовниковата стрелка): Мария Лалева, Георги Господинов, Георги Бърдаров, Неделя Щонова, Георги Блажев и Виктория Бешлийска. Снимки: Площад Славейков, изд. „Книгомания“, „СофтПрес“, „Пощенска кутия за приказки“

Най-продаваното заглавие в „Хеликон“ през тази година е „Живот в скалите“. Това твърдение е валидно за всяка една от последните три години – 2021, 2020 и 2019. За трите месеца на 2018 г., в които книгата на Мария Лалева беше на пазара, е успяла да стигне „едва“ до второ място. Само в „Хеликон“ продадените бройки от този роман досега се приближават до 25 хиляди – изумителен успех във времена на обща стагнация.

Обикновено книжарници „Хеликон“ правят класация на 201 най-продавани книги за годината. Този път обаче са се ограничили до 101 – заради пандемията вероятно и намалелия брой новоиздадени заглавия. Все пак тенденцията при продажбите на българска художествена литература е видима. Първите три места са заети от две жени – споменатата вече Мария Лалева с двете си прозаични книги (втората е „Пасиансът на ангелите“, излязла в средата на 2021 г.) и Виктория Бешлийска с „Глина“. След тях се нарежда Георги Бърдаров с „Absolvo te“. Забележителното е, че романът, спечелил Европейската литературна награда, присъждана от българско жури, се продава по-добре в твърди корици. Другата книга на Георги Бърдаров – „Аз още броя дните“ – също е в първата десетка, на една позиция преди „Времеубежище“ на Георги Господинов, макар да е издадена четири години по-рано.

Началото на класацията на най-продавани книги в „Хеликон“ е доминирано от жени – освен Мария Лалева и Виктория Бешлийска, сред най-продаваните се нареждат още книги на Неделя Щонова („Хвърчило към рая“) и Цветелина Цветкова („Лейди Гергана 2“).

Още в първите позиции се откроява много интересна тенденция. Очевидно читателите развиват вкус към определен автор още с първата му книга и задължително се сдобиват и с втората. Такъв е случаят с Мария Лалева, Георги Бърдаров, Цветелина Цветкова, Георги Блажев („И заживели обидено“). Тази последователност във вкусовете очертава и образа на масовия читател. Ако се съди по предпочитаната литература, най-активният читател в България предпочита книги, „хващащи за гърлото“ от сантименталност или от смях. В потвърждение на това твърдение на десето място се появява „Супа в котката“ на Никола Крумов, вече спечелил си име на масов литературен хуморист, а в списъка се нареждат и други хумористични творби – от „Записки от Шато Лакрот“ на Мария Касимова-Моасе, през Михаил Вешим с „Позитанско царство и други пародии, в копродукция с известни български писатели“ до поредицата „У майкини“ на Иво Сиромахов.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В класацията присъстват и неизменните Людмила Филипова и Венета Райкова, макар че продажбите на романите им от 2021 г. не могат да се сравнят с тиражите от предходни години.

Най-забележимият роман на 2021 г. – „Опашката“ на Захари Карабашлиев – е на 14-о място с четири пъти по-малко продажби от „Живот в скалите”.

Вижте още: КОМПРОМИСЪТ – ТАЗИ РАЗРУШИТЕЛНА ИЛЮЗИЯ ЗА СВОБОДА

Интересен е фактът, че двете книги на Константин Трендафилов – стихосбирката „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого“ (2016) и романът „Затворисърце“ (2017) – все още са сред най-продаваните книги на „Хеликон“. Очевидно популярността на Папи Ханс поддържа и читателската маса на алтер егото му Трендафилов.

В подобна конфигурация на класацията става ясно, че дори намаленият ДДС върху книгите няма да има сериозен ефект върху състоянието на литературния пазар. Количествено може и да помогне на издателите, но качествено търсенето ще продължи да се лута между сълзливи псевдофилософски писания и хумор в стилистиката на „Комиците“. Тази моментна снимка на читателския интерес не предизвиква позитивизъм, а по-скоро плаши – това намалява шанса българските издатели да ни приближат до постиженията на световната литературна сцена. Предстои дълъг, изнурителен и несигурен път до извайване на нов профил на масовия читател. Дотогава ще живеем в скалите на литературния кич.

БГ Топ 30 на „Хеликон“ за 2021 г. 

1. „Живот в скалите“ от Мария Лалева – 6317 броя

2. „Глина“ от Виктория Бешлийска – 5624

3. „Пасиансът на архангелите“ от Мария Лалева – 4753

4. „Absolvo te“ от Георги Бърдаров (твърда корица) – 2426

5. „Хвърчило към рая“ от Неделя Щонова – 2269

6. „Лейди Гергана 2“ от Цветелина Цветкова – 2138

7. „Аз още броя дните“ от Георги Бърдаров – 1990

8. „Времеубежище“ от Георги Господинов – 1926

9. „И заживели обидено“ от Георги Блажев – 1910

10. „Супа в котката“ от Никола Крумов – 1849

11. „Absolvo te“ от Георги Бърдаров – 1829

12. „Записки от Шато Лакрот“ от Мария Касимова-Моасе – 1758

13. „Лейди Гергана“ от Цветелина Цветкова – 1758

14. „Опашката“ от Захари Карабашлиев – 1507

15. „Където се ражда слънцето“ от Людмила Филипова – 1483

16. „Бабо, разкажи ми спомен“ от Иванела Самуилова – 1208

17. „Физика на тъгата“ от Георги Господинов – 1196

18. „У майкини“ от Иво Сиромахов – 1034

19. „Мисия Туран“ от Алек Попов – 1008

20. „Сан сан, Япония. Истории за доброто, разказани със сърце“ от Юлияна Антонова-Мурата – 965

21. „Задругата“ от Добри Божилов – 889

22. „Майкини и другите“ от Иво Сиромахов – 852

23. „Девети. Исторически роман“ от Добри Божилов – 850

24. „Живот в скалите“ от Мария Лалева (твърда корица) – 839

25. „Заветът“ от Добри Божилов – 749

26. „Кан Тервел – кошмарът на Халифата“ от Емил Димитров – 721

27. „Пасиансът на архангелите“ от Мария Лалева (твърда корица) – 686

28. „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого?“ от Константин Трендафилов – 674

29. „Времеубежище“ от Георги Господинов (твърда корица) – 651

30. Триумфът на кучките. Продължението“ от Венета Райкова – 630

БГ Топ 101 за 2021 г. на „Хеликон“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах