Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Портрет на Мерилин от Анди Уорхол – най-скъпото американско произведение на изкуството

Картината обявена за символ на културата на ХХ век

Портретът става втората най-скъпа картина, продадена на търг, след „Спасителят на света“ на Леонардо. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Портрет на Мерилин от Анди Уорхол – най-скъпото американско произведение на изкуството

Портретът става втората най-скъпа картина, продадена на търг, след „Спасителят на света“ на Леонардо. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прочутият попарт портрет на Мерилин Монро, дело на Анди Уорхол, стана най-скъпото произведение на американски творец. Творбата от 1964 г. се продаде на търг в „Кристис“ за 195 млн. долара, поставяйки нов рекорд в американското изкуство, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

„Shot Sage Blue Marilyn“ (Простреляна синя Мерилин) е един от серия портрети на Уорхол, създадени след смъртта на актрисата през 1962 г. Досега работата е била част от колекцията на швейцарско семейство арт дилъри, Томас и Дорис Аман, и очакванията на някои експерти бяха, че може да достигне дори сума от 200 млн. долара. В крайна сметка новият ѝ собственик, който остана анонимен, предложи 170 млн. за нея (195 млн. след таксите, което формира и крайната цена). Сумата ще бъде разпределена между няколко благотворителни каузи, заявиха семейство Аман.

„Това е абсолютният връх в американския попарт – коментира Алек Ротър от „Кристис“. – Картината надгражда жанра на портрета и се превръща в символ на изкуството и културата на ХХ век.“

Рекордът за най-скъпоструващ американски творец досега се държеше от картина на череп от Жан-Мишел Баския, продадена през 2017 г. за 110,5 млн. долара. Освен че подобри постижението на Баския, произведението на Уорхол вече е и втората най-скъпа картина, продадена на търг, след „Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи, продадена за 450 млн. долара, отбелязва Си Ен Би Си.

Портретът на Уорхол е създаден по снимка на Монро от 1953 г., промотираща филма „Ниагара“. Думата „простреляна“ в заглавие е препратка към инцидент в студиото на Уорхол, при което жена стреля с пистолет срещу четири портрета на Мерилин, но продаденият в „Кристис“ не е сред пострадалите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС