Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Портретът като икона

Лицата на ХХ в. пред обектива на знаменития фотограф Арнолд Нюман, наредени в Софийска градска галерия (снимки)

Арнолд Нюман, портрет на Пабло Пикасо, 1954 г. - Портретът като икона

Арнолд Нюман, портрет на Пабло Пикасо, 1954 г.

Игор Стравински край рояла, Марк Шагал пред своя картина, Джон Кенеди пред Белия дом, портрети на Пикасо, Дали, Миро, Айн Ранд, Кристиан Диор, Труман Капоти, Франко… могат да бъдат разгледани в Софийска градска галерия в първата изложба на фотографа Арнолд Нюман (1918 – 2006) в България.

Нюман е един от най-влиятелните фотографи в съвременната история – в продължение на 70 година пред него позират над 10 американски президенти, хора от изкуството и шоубизнеса, за малко да снима и Айнщайн, но физикът умира ден преди уговорената среща. Над 50 фотографии на Нюман ще бъдат достъпни за българската публика от 6 ноември до 9 декември.

Американският фотограф остава в историята като създател на съвременната иконография, въвеждайки своя новаторски подход в портретирането – „фотопортрет в интериор“, изваждайки моделите си от стерилното пространство на студиото. Той е привърженик на идеята, че за да разкрие по-добре личността на човека, който позира, той трябва да е поставен в типична за професията му среда. През 30-те години това е пробив, днес – широко използван похват.

Арнолд Нюман, „Автопортрет“, 1970 г.

Така за поколенията е останал кадърът с малката глава на Стравински край огромния роял, умореното лице на Мерилин Монро, която по-късно Нюман ще определи като „най-тъжната жена на света, която съм срещал“, Анди Уорхол сред куп пластмасови играчки в контрапункт със сериозното му изражение… С изтънчена интуиция и пестелива сръчност, Нюман подрежда пространството в портретите си като картини.

Мерилин Монро, 1962 г.

Анди Уорхол, 1973 г.

Алфред Круп, 1963 г.

Фотографът има късмета да е признат и високо ценен в своето време – той е Кавалер на Ордена за изкуство и литература във Франция, носител на наградата на Американската асоциация на медийните фотографи, а през 2005-а попада сред 25-те най-влиятелни фотографи, според списание „Photo District News“.

Изложбата в Софийска градска галерия е десето издание на платформата „Майстори на фотографията“, осъществявана от „Мусиз“ и Фондация „Америка за България“. Ден след откриването, Уилям Юинг, учен в областта на фотографията, автор на книгата „Мастърклас Арнолд Нюман“ и експерт по творчеството на Нюман, ще изнесе в галерията лекция за творчеството на големия фотограф.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС