Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

„Портретът на Дориан Грей“ през нарцисизма на селфи манията

Актрисата Сара Снук ще изиграе всички 26 роли в спектакъл на „Уест Енд“

Сара Снук като Шив Рой в сцена от сериала „Наследници“ - „Портретът на Дориан Грей“ през нарцисизма на селфи манията

Сара Снук като Шив Рой в сцена от сериала „Наследници“

Сара Снук, известна най-вече с ролята си на Шив Рой в сериала „Наследници“, ще изпълнява 26 различни роли в едно представление. Моноспектакълът ѝ е нов прочит на „Портретът на Дориан Грей“, единственият роман на Оскар Уайлд, отбелязва Би Би Си.

Спектакълът ще се играе в „Theatre Royal Haymarket“ в Лондон, премиерата е на 23 януари 2024 г. Заглавието ще остане в афиша на „Уест Енд“ в продължение на почти 12 седмици. Така лондонската публика ще може да гледа Снук в първата ѝ театрална роля от 2016 г. насам – тогава тя дебютира в „The Master Builder“, където си партнира с Ралф Файнс.

Идеята за 26-те роли за един актьор не е съвсем нова и вече успешно е представена в Австралия. Интерпретацията е на режисьора Кип Уилямс, който ще режисира заглавието и на „Уест Енд“. Сред сценичен парад на костюми и прически Снук ще се превъплъти в художника Базил Холуърд, в лорд Хенри Уотън, в бедната, но много красива Сибил Вейн, в отмъстителния ѝ брат Джеймс… Няколко камери и видеоекрани ще допринасят за оживяването на героите в сцените с повече персонажи, включително ще се използват филтрите на приложението „Снапчат“ като коментар по съвременна обсебеност от „перфектното селфи“ и красотата.

Сюжетът е познатият – темите за морала и нарцисизма се разглеждат през историята на млад мъж, който продава душата си в замяна на вечна младост и красота. Главният герой Дориан Грей сключва фаустовска сделка, че тялото му ще се запази перфектно през годините, а вместо това знаците на времето ще се появяват в негов портрет. Отдаден на разврат и неспирни угощения, Грей „рисува“ все по-грозен портрет на душата си, уловена в портрета.

„Да пренесем този спектакъл пред международната публика, и то в театър, който самият Оскар Уайлд вероятно често е посещавал, е вълнуващо и предполага театрално преживяване от висок калибър – коментира актрисата, цитирана от Би Би Си. – „Портретът на Дориан Грей“ е точно това. Да бъда поканена да играя всички тези роли е завладяващо предизвикателство и нямам търпение да се впусна в него.“

Снук излиза на британската сцена на върха на телевизионната си кариера – наскоро бе излъчен финалният епизод на „Наследници“, където тя играе ролята на Шив Рой, едно от четирите деца, борещи се за бизнес наследството на баща им. Изпълнението ѝ, както и завършекът на сериала, бяха посрещнати топло от критиката.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90