Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Портретът на Моцарт като тийнейджър продаден за €4 млн.

Очакваше се да отиде при нов собственик за около €1,2 млн.

Портретът на малкия Волфганг Амадеус Моцарт, който се продаде за четири пъти по-висока сума от очакваната. Репродукция: „Кристис“ - Портретът на Моцарт като тийнейджър продаден за €4 млн.

Портретът на малкия Волфганг Амадеус Моцарт, който се продаде за четири пъти по-висока сума от очакваната. Репродукция: „Кристис“

Рядък портрет на 13-годишния Волфганг Амадеус Моцарт бе продаден на търг в парижкия клон на „Кристис“ за 4 млн. евро – много над очакваната сума. Като тийнейджър композиторът е нарисуван от Джамбетино Чинароли през 1770 г., изобразен е пред клавесин, облечен в червен фрак и с бяла перука.

Портретът е направен по време на гастрол на австриеца в Италия, малко след негов успешен концерт във Верона. В писмо бащата на Моцарт обяснява, че творбата е поръчана от Пиетро Луджати – чиновник от Венеция и голям почитател на Моцарт.

Моцарт има едва няколко портрета, рисувани приживе. Но картината, продадена на търга на 27 ноември интригува и поради друга причина – пред младия Волфганг, върху клавесина, е разположен нотен лист. На него има цяла композиция, но досега експертите не са открили нейния ръкопис. Когато свири пред италианската публика, Моцарт вече е известен в света като вундеркинд. Някои музиколози предполагат, че става дума за произведение, писано от него и изгубено през годините, други смятат, че стилът на произведението силно наподобява този на венецианския композитор Балдасаре Галупи.

Портретът е предаден на „Кристис“ от колекцията на Алфред Корто, френско-швейцарски пианист и диригент, починал през 1962 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg