Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Португалия: Македонският език е част от българския

„Доста жалко изявление”, контрира северномакедонският министър по европейските въпроси

Паметникът-фонтан на Александър Македонски в Скопие. Снимка: Емил Л. Георгиев - Португалия: Македонският език е част от българския

Паметникът-фонтан на Александър Македонски в Скопие. Снимка: Емил Л. Георгиев

Македонският език е бил част от българския, заяви държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш пред репортери вчера, 29 юни. Днес приключва шестмесечното португалско председателство на Съвета на ЕС.

„Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество – казва Закариаш. – В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно.

Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция – спомнете си, че тя промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни.

В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат.“

В Северна Македония думите на министър Закариаш предизвикаха истинска буря. Министърът по контакти с Европейския съюз Никола Димитров заяви:

„Въпросът за македонския език е ключов за нас. Ще влезем в Европа като македонци, които говорят македонски и си запазваме правото да го защитаваме достойно, независимо на какви изявления се натъкнем, днес или в бъдеще. Лично за мен това беше доста жалко изявление“.

Вижте още: БОГОМИЛИТЕ КАТО МАКЕДОНСКО ЯВЛЕНИЕ ЩЕ ОБСЪЖДАТ В СКОПИЕ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах