Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Поругаха мегаизложбата на Джеф Кунс

Мъж драска графити по стена в музея Уитни

Напръсканата със спрей стена на музея „Уитни“ - Поругаха мегаизложбата на Джеф Кунс

Напръсканата със спрей стена на музея „Уитни“

Мъж беше арестуван в нюйоркския музей „Уитни“, след като поруга рестроспективна изложба на артиста Джеф Кунс. В събота вечер, около 1 часа през нощта, 33-годишният Кристофър Джонсън бил забелязан да пръска с черен спрей една от стените в помещението. По думите на полицията „мнозина охранители са били повикани да задържат нарушителя, преди той да бъде арестуван“.

Кристофър Джонсън е бил обвинен във вандализъм, нарушаване на обществения ред, рисуване с графити и притежание на спрей за графити. Според в. „Таймс“ нито едно произведение на изкуството не е било засегнато, а музеят „Уитни“ е работел нормално в неделя.

Това не е първият път, в който изложбата на Джеф Кунс привлича нездрав интерес. През август канадският „кървав художник“ Ищван Кантор пръсна червена боя по една от стените, след което беше откаран в психиатрична клиника за освидетелстване.

Изложбата „Ретроспектива: Джеф Кунс“ се проведе в „Уитни“ от 27 юни до 19 октомври. Тя е първата толкова мащабна музейна презентация на провокативния американски художник в Ню Йорк и първата на самостоятелен артист, която заема почти цялото вътрешно пространство на „Уитни“ в сградата „Марсел Брюър“. „Ретроспектива: Джеф Кунс“ също така е последната изложба преди музеят да бъде преместен през 2015-а в манхатънския район Мийтпакинг.

В периода 26 ноември 2014 – 27 април 2015 г. експозицията на Кунс ще бъде показана в Музея на модерното изкуство в центъра „Жорж Помпиду“ в Париж. После от 5 юни до 27 септември 2015-а ще е в музея „Гугенхайм“ в Билбао.

Джеф Кунс пред една от картините в ретроспективната си изложба.

Джеф Кунс пред една от картините в ретроспективната си изложба.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg