Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Посей семе, открий паяк и намери чудовище в София

Излиза книгата „Един ден в музея“, пътеводител за съкровищата в столичните галерии и музеи

„Един ден в музея“ повдига важни теми като замърсяването, насилието, запазването на авентичните обекти и старите сгради. Снимки: Гергана Димитрова - Посей семе, открий паяк и намери чудовище в София

„Един ден в музея“ повдига важни теми като замърсяването, насилието, запазването на авентичните обекти и старите сгради. Снимки: Гергана Димитрова

Из коридорите на Софийския университет може да бъде срещнат огромен дейнотериум, прачичо на мамута и слона, край столицата препуска древна златна колесница, в центъра ѝ виждаме самия Херакъл – най-силния мъж в Древна Гърция, и индийския бог Ганеша, а за да стигнем до тях, можем да минем по римския път Виа Диагоналис, издържал 2000 години. Това научават децата от новата книга „Един ден в музея“ на издателство „Точица“. Автори на пътеводителя са Зорница Христова и Тодор Петев, а подробната карта на галериите и музеите на София е нарисувана от Сияна Захариева.

Обектите в „Един ден…“ са осем – Националната галерия „Квадрат 500“, музеите „Земята и хората“, археологическият, историческият, политехническияг, по палеонтология и исторична геология, регионалният исторически на София, и една градина – университетската ботаническа.

Героят в книжката е разбрал погрешно, че някога Витоша е била вулкан, но Херман Шкорпил го поправя…

От книгата става ясно, че страховитият на вид дейнотериум, който тежал колкото 250 деца, не бил чак толкова страшен, защото се е хранил с трева. Книгата разказва и за други интересни за пътешественика изследовател създания и артефакти, за да го подготви с достатъчно факти, преди да мине през портите на музея. Авторите са заложили и загадки, които помагат на малкия откривател да си представя историята зад експонатите, например за какво могат да служат зъбите на някое животно от древността или какви са били прическите на куклите в Древен Рим.

… че Университетската ботаническа градина е изградена около Дъба на Фердинанд…

Христова и Петев са измислили и множество игри, свързани с експонатите в музеите, така книгата може да служи едновременно като карта за търсене на съкровище или дори един необикновен паяк, източник на любопитни факти, весел пътеводител и дори рецептурник, който да те научи как да си направиш сол, козе сирене, запечено в листа от смокиня, или римски чийзкейк.

… а в Музея за история на София се намира каляската на Мария Антоанета.

Книгата обаче не се ограничава само с експонатите в музеите, които представя, в нея са намерили място и обикновени сгради в София, на чиито фасади може да се види древногръцкият титан Атлас, който поддържа небето, също някои църкви, препоръчват други книги, където може да се прочете повече за древните българи, траки, за гръцката и индийската митология или римските императори, филми, както и музеи като „Музейко“. .

Авторите не се впускат да разказват обстоятелствено за всички експонати, защото децата лесно се разсейват, а и когато им поднесеш прекалено много информация, лесно могат да я забравят. Така остава още място за следваща книга за музеите и галериите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg