Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Поща от Божидариум: Тухла за одобрение

Директорът на НИМ моли за съгласието на „Площад Славейков“ за строителните материали на Голямата базилика

Тухлата, донесена чак от Бояна до „Площад Славейков“. - Поща от Божидариум: Тухла за одобрение

Тухлата, донесена чак от Бояна до „Площад Славейков“.

Затрогваща пратка пристигна днес в редакцията на „Площад Славейков“. Обикновено идват книги, а днес – тухла. Истинска тухла, изпратена ни за одобрение от Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Придружена с писмо и донесена лично от служителка на НИМ, че и с шофьор. Смутената дама, пристигнала с тухлата чак от Бояна, учтиво ни изчака да изчетем посланието и да не отблъснем тежкия дар от Божидар. Чак не ни се вярва, че е отделил от ценното си директорско време, а и от това на подчинените си, да разнасят тухли до „Площад Славейков“! 

И не става дума за проста тухла четворка, макар че все пак е предназначена за строеж – на най-новата ни старина: Голямата базилика в Плиска. Божидариумът моли „Площад Славейков“ да даде мнение става ли тухлата за строителен материал на средновековния храм. Ако „специалистите на сайта“ я одобрели – щял  да пусне поръчка за реставрацията.

За съжаление ни прати само тухлата, но не и обществената поръчка за старата църква, която трябва да стане като нова. От нас искат само „експертизата“, а други ще оберат парсата?!

Г-н Димитров, Вие, както всички знаят, сте специалист, който разбира от средновековна история, археология, реставрация и консервация, от българите в чужбина, от вампири, русалки и прочие свети и нечисти мощи, от тайни служби, Уикипедия, джихадисти, бежанци, Македония, от външната политика на САЩ. И сте дълбоко вникнал в душевността на поне три народа – българския, до степен да се възмутите от него; американския, до степен да познаете кого ще избере за свой президент след година; и македонския, до степен да го отречете.

Така че няма начин да не разбирате и от нещо толкова просто като една тухла. Сигурни сме, че няма да ви се опре. Най-добре Вие се погрижете за вашите старини, а ние ще следим внимателно как се грижите за културно-историческото наследство – или каквото е останало от него.


Вижте още текстове по темата „Божидар Димитров“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg