Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Последната изложба на Андрей Даниел с вход свободен за 24 май

Общинските институции в София посрещат безплатно на празника

Изложбата на Андрей Даниел в Софийската градска галерия може да бъде разгледана до 13 юни. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Последната изложба на Андрей Даниел с вход свободен за 24 май

Изложбата на Андрей Даниел в Софийската градска галерия може да бъде разгледана до 13 юни. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

По традиция Софийска градска галерия, паркът Врана и други общински институции обявяват вход свободен за 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност.

Безплатен ще бъде достъпът до Софийска градска галерия и филиалите ѝ, Музея за история на София, парка Врана и Зоологическата градина. Празничният понеделник ще предложи на столичани и гостите на града възможността да видят последната изложба на Андрей Даниел, отишъл си през януари 2020 г.

„Андрей Даниел. Между две епохи“ е разположена на двата етажа на Градската галерия и представя над 160 произведения. Включени са някои от най-ранните му творчески прояви, творби от 80-те години, които са получавали различни награди, и такива, които близо 30 години не са били показвани пред публика в София, както и произведения от емблематични цикли и значими теми за цялостното творчество на художника, определящи мястото му сред най-изтъкнатите български живописци през последните четири десетилетия.

Вижте още: ПОСЛЕДНАТА ИЗЛОЖБА НА АНДРЕЙ ДАНИЕЛ

Три временни изложби очакват посетителите на Регионалния исторически музей на София. Най-новата  експозиция е „Археология на София и Софийско“ – открита на 18 май, Международния ден на музеите, тя представя най-интересното от изминалия археологически сезон от обектите във и край столицата.

До 31 май в музея ще остане и изложбата „Георги Ст. Раковски и софийските възрожденци“, която хвърля светлина не само върху делата на българина в различните му поприща на революционер, учен, публицист, издател, но и детайли за съвместната работа на Раковски със софийската възрожденска интелигенция. Сред най-интересните експонати са два оригинала от книгите на Раковски, собственост на Музея, както и оръжие от епохата.

В галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика все още може да се посети фотоизложбата „Европа – дигитални трансформации“, която включва компютърно обработени фотографии на архитектурни и художествени паметници, градски пейзажи и природни феномени, заснети почти изцяло от Велизар Димитров по време на пътуванията му из европейските страни през последните 20 години.

Прогнозата за слънчево време в понеделник ще даде възможност на мнозина да зърнат новите обитатели на столицата, пристигнали през последните месеци в Зоопарка. Във външните заграждения на приматите вероятно ще се припичат златоръките тамарини, а в откритите заграждения е възможно да се разхождат две двойки персийски и снежни леопарди.

ЗЛАТОРЪКИ МАЙМУНКИ В СТОЛИЧНИЯ ЗООПАРК

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90