Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Последната изложба на Андрей Даниел

Художникът работи по нея приживе, почитателите му ще я видят реализирана в Софийската градска галерия

Андрей Даниел, „Хомо Луденс“, 2008 г. Репродукция: СГХГ - Последната изложба на Андрей Даниел

Андрей Даниел, „Хомо Луденс“, 2008 г. Репродукция: СГХГ

Последната изложба на Андрей Даниел, по която той работи преди смъртта си, се открива тази седмица в Софийската градска галерия. Замислена от живописеца като граница между две епохи, подготвяйки експозицията „Между две епохи“ авторът прекрачва границата към друго физическо измерение. Откриването е на 13 април между 17 и 20 ч.

Разположена на двата етажа на галерията, изложбата представя над 160 от около 500-те известни живописни произведения на Андрей Даниел. До 13 юни, когато е последният ден на експозицията, посетителите ще може да се запознаят с някои от най-ранните му творчески прояви, с творби от 80-те години, които са получавали различни награди, и такива, които близо 30 години не са били показвани пред ценителите. Изложени са още произведения от емблематични цикли и значими теми за цялостното му творчество, определящи мястото му сред най-изтъкнатите български художници от последните четири десетилетия.

Андрей Даниел, „Между доброто и злото“, 1999 г. Репродукция: СГХГ

Градската галерия кани Андрей Даниел за самостоятелна изложба през 2019 г. В процеса на обмисляне какво и как да намери място в предстоящата експозиция, художникът неочаквано напусна този свят. Новината за кончината му забавя проекта, за да го осмисли в новия контекст и в съответствие с богатата мисъл и знания на художника, с паметта му за преживяното и възможността за личен избор. От Галерията решават да издадат албум с биографична и каталожна част, в която хронологично да бъде подредено творчеството му в живописта. Крайният резултат е издирването и описанието на над 500 живописни творби, намерили място в изданието.

Заглавието „Между две епохи“ е избрано от самия Даниел, запазена е още и произтичащата от него идея за развитие на изложбата, оставена в наследство.

Андрей Даниел, „Старо приятелство“, 1978 г. Репродукция: СГХГ

Между две епохи е творческото усещане за принадлежност преди и след, което предполага граница, кръстопът. Направил и правещ своя избор, Андрей Даниел е последователен в своето изкуство и ще остане неделима част от нашето съвремие, отбелязват от Галерията. Прочут предимно като живописец, той работи също в областта на стенописа, сценографията, графиката и оформлението на книгата. За кратко се отдава и на авангардното изкуство, като част от група „Градът“, в която са още художниците Греди Асса, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Недко Солаков и изкуствоведът Филип Зидаров. Заедно правят няколко изложби, но след разпадането на групата през 1991 г. Андрей Даниел се връща към живописта.

Андрей Даниел, „Наблюдател (цикъл „12 маргиналии“)“, 1997 г. Репродукция: СГХГ

Експозицията и придружаващият я албум са резултат от проучване и събирателство на произведенията на художника, пръснати по държавните и частни колекции из цялата страна и в чужбина. Изложените произведения са част от колекцията на семейството на Андрей Даниел, на Съюза на българските художници, Националната художествена академия, Националната галерия, държавните, общински и частни галерии в София и страната, на негови колеги – художници и изкуствоведи, фотографи и частни колекционери.

Андрей Даниел, „Валери Петров“, 1979 г. Репродукция: СГХГ

Андрей Даниел, „Театральный октябрь“, 1977 г. Репродукция: СГХГ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg