Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Последната изложба на Светлин Русев щяла да бъде каменна

Художникът работел над рисунки върху гранити, но не успял да ги довърши

Колаж от произведения на Светлин Русев, подготвен от самия него за изложбата на 14 юни. Репродукция: Галерия „Арте“ - Последната изложба на Светлин Русев щяла да бъде каменна

Колаж от произведения на Светлин Русев, подготвен от самия него за изложбата на 14 юни. Репродукция: Галерия „Арте“

Традиционната изложба, готвена от Светлин Русев за рождения му ден на 14 юни, ще бъде камерна – в столичната галерия „Арте“. Ще бъдат представени последните рисунки и скици на художника, който почина на 26 май – дни, преди да навърши 85 г.

В „Арте“ ще покажат над какво е работел Русев за предстоящата си изложба – каменна композиция с рисунки върху гранитни блокове, които трябвало да бъдат изложени на 14 юни край Софийска градска галерия. Но не му достигнали 20-ина дни, за да довърши произведението си. Затова сега до СГХГ ще бъдат изложени банери с фотографии на недовършената творба. А подготвителните рисунки ще бъдат в „Арте“.

За тази изложба Русев бе написал кратко послание, прожектирано на екран над ковчега му на поклонението в Националната галерия „Квадрат 500“.

„Лутах се в търсене на магическия философски камък на мъдростта, с вечните отговори отсам и живота отвъд; стигнах до каменна кариера, с кървавите следи на време, труд и мъка. Повярвах, че съм намерил пътя – илюзия!!!

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Защо е път, ако не води към храма?!“- недоумяваше старицата от онзи филм…“, гласеше неизреченото слово на Русев. Датата под него бе 25 май.

Вижте още: ПОСЛЕДНОТО (НЕИЗРЕЧЕНО) СЛОВО НА СВЕТЛИН РУСЕВ

Изложбата в „Арте“ ще бъде открита в 16 ч. на 14-и и ще продължи само три дни – до 16 юни. От галерията изказват благодарност на Стефан Марков, чиято експозиция прекъсват, за да почетат паметта на Светлин Русев.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3