Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Последната изложба на Светлин Русев щяла да бъде каменна

Художникът работел над рисунки върху гранити, но не успял да ги довърши

Колаж от произведения на Светлин Русев, подготвен от самия него за изложбата на 14 юни. Репродукция: Галерия „Арте“ - Последната изложба на Светлин Русев щяла да бъде каменна

Колаж от произведения на Светлин Русев, подготвен от самия него за изложбата на 14 юни. Репродукция: Галерия „Арте“

Традиционната изложба, готвена от Светлин Русев за рождения му ден на 14 юни, ще бъде камерна – в столичната галерия „Арте“. Ще бъдат представени последните рисунки и скици на художника, който почина на 26 май – дни, преди да навърши 85 г.

В „Арте“ ще покажат над какво е работел Русев за предстоящата си изложба – каменна композиция с рисунки върху гранитни блокове, които трябвало да бъдат изложени на 14 юни край Софийска градска галерия. Но не му достигнали 20-ина дни, за да довърши произведението си. Затова сега до СГХГ ще бъдат изложени банери с фотографии на недовършената творба. А подготвителните рисунки ще бъдат в „Арте“.

За тази изложба Русев бе написал кратко послание, прожектирано на екран над ковчега му на поклонението в Националната галерия „Квадрат 500“.

„Лутах се в търсене на магическия философски камък на мъдростта, с вечните отговори отсам и живота отвъд; стигнах до каменна кариера, с кървавите следи на време, труд и мъка. Повярвах, че съм намерил пътя – илюзия!!!

„Защо е път, ако не води към храма?!“- недоумяваше старицата от онзи филм…“, гласеше неизреченото слово на Русев. Датата под него бе 25 май.

Вижте още: ПОСЛЕДНОТО (НЕИЗРЕЧЕНО) СЛОВО НА СВЕТЛИН РУСЕВ

Изложбата в „Арте“ ще бъде открита в 16 ч. на 14-и и ще продължи само три дни – до 16 юни. От галерията изказват благодарност на Стефан Марков, чиято експозиция прекъсват, за да почетат паметта на Светлин Русев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90