Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Последната книга на Маркес излиза на български

Спомен за моите тъжни проститутки ще се появи и у нас въпреки скандалите

През 1998 г. гръмна скандал с надпечатани тиражи на романите на Габриел Гарсия Маркес у нас и агентката му забрани по-нататъшни отношения с български издателства. - Последната книга на Маркес излиза на български

През 1998 г. гръмна скандал с надпечатани тиражи на романите на Габриел Гарсия Маркес у нас и агентката му забрани по-нататъшни отношения с български издателства.

Последният роман на Габриел Гарсия Маркес – „Спомен за моите тъжни проститутки“, ще излезе на български език в края на юни, научи „Площад Славейков“. Романът ще бъде публикуван от издателство „Лъчезар Минчев“. Новината бе потвърдена от тях, преводач на книгата е Людмила Петракиева.

Markes

Преди четири години стана ясно, че издателството е успяло да възстанови правата на Маркес за България, след като през 1998 г. гръмна скандал с надпечатани тиражи на романите му и агентката му – госпожа Балселс, забрани по-нататъшни отношения с български издателства.

През 2011 г. се появиха преиздания на две от книгите му – сборникът „Дванайсет странстращи разказа“ и романът „За любовта и други демони“, анонсирано бе публикуването и на фиктивната му биография „Спомен за моите тъжни проститутки“, както и на две от знаковите му книги – „Сто години самота“ и „Любов по време на холера“.

В края на 2013 г. стана ясно, че Лъчезар Минчев е изгубил правата за Маркес. Причините така и не бяха оповестени.

Новината за издаването на „Спомен за моите тъжни проституки“ (този път, изглежда, наистина) идва дни след 6 март, когато Габриел Гарсия Маркес щеше да навърши 88 години. Писателят почина на 17 април миналата година.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg