Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Последната луна на Плутон

НАСА показаха как изглежда мистериозният Цербер

Цербер – малък, но с много мощно гравитационно влияние, което НАСА все още не може да обясни. Снимки: НАСА - Последната луна на Плутон

Цербер – малък, но с много мощно гравитационно влияние, което НАСА все още не може да обясни. Снимки: НАСА

Семейният портрет на луните на Плутон е завършен – снимки на най-малкия от спътниците на планетата са пристигнали до Земята, изпратени от апарата „Ню Хърайсън“. От НАСА разпространиха кадри на Цербер – мистериозната луна, която се оказва, че е по-малка от очакваното и със силно отразителна повърхност.

Новите данни сочат, че спътникът е съставен от два дяла, единият по-голям – с около 8 километра дължина, а другият – с около 5 км. Формата е необикновена, като според учените в НАСА тя може би се е образувала при сливането на два обекта.

Отразителната повърхност на Цербер, подобна на други малки луни на Плутон, пък предполага, че спътникът е покрит с относително чист лед.

Преди „Ню Хърайсън“ да достигне до Плутон, изследователите използваха телескопа „Хъбъл“, за да измерят Цербер чрез гравитационното му влияние върху съседни космически обекти. Това влияние бе оценено като забележително силно. Заради това и Цербер бе смятан за много по-голям, отколкото действително е – според снимките сега.

Засега обаче от НАСА не могат да разберат каква е причината скромният Цербер да притежава такава притегателна сила…

Семейна снимка на луните на Плутон.

Семейна снимка на луните на Плутон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах