Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Последната мумия на социализма

Фактите за Ленин, крити от биографите му с десетилетия, за да се поддържа фалшивата илюзия за вожда на революцията

Последната снимка на Ленин, 1923 г. Снимка: Уикипедия - Последната мумия на социализма

Последната снимка на Ленин, 1923 г. Снимка: Уикипедия

На днешния ден преди 150 години е роден човекът, който отвори една от най-тежките рани на ХХ век, превръщайки една утопична идеология в държавна политика – Владимир Илич Ленин.

Има някои факти за него, упорито скривани от биографите му в продължение на десетилетия, докато легендата за великия човек трябваше да бъде поддържана. Днес само тялото му все още е съхранено във всеизвестния мавзолей на Червения площад, но паметта за него се разпада заедно с разпадането на илюзиите за работническо-селската власт. Парадокс, който едва ли е бил предвиден от строителите на комунизма и СССР.

Всъщност Ленин не е бил от работническо или селско семейство. Макар и бедни, родителите Улянови са били дворяни – баща му Иля е получил чин на действителен статски съветник през 1877 г., което го причислява към дребната аристокрация. Владимир Улянов завършва училище с отличен успех, с едно изключение – има по-ниска оценка по логика.

Докато е ученик, Улянов започва да пуши. Майка му го хваща няколко пъти и се опитва да го отучи от вредния навик, но нищо не дава резултат, докато не му спират джобните с обяснението, че разходът е непосилен за семейството.

Когато е само на 21 години, Владимир Улянов става най-младият адвокат в Русия, но така и не упражнява истински професията си.

Цял живот съветският лидер живее с убеждението, че е сляп с едното око. Когато е дете, родителите му го водят на преглед, за да изследват очното му дъно. Известният тогава професор Адамюк заявява, че лявото око на малкия Улянов не работи. Едва малко преди смъртта си Ленин открива, че всъщност има силно късогледство с едното око.

Късни изследователи са диагностицирали революционера с биполярно разстройство. Той бил силно интровертен и напълно лишен от чувство за хумор. Често изпадал в депресии, а когато излезел от тях, го обладавала еуфория и енергия повече от нормалното.

Може би затова той имал трудности да установи връзка с противоположния пол. Никой не знае за негови романтични увлечения преди женитбата му с Надежда Крупская. Дори опитите на сестра му да го сватоса със свои приятелки пропадали трагично. Ленин просто не умеел да говори с жени.

Влиза в брак с Крупская, след като тя излиза от затвора. Той бил чревоугодник и обичал да си угажда, но Крупская категорично отказвала да се научи да готви. През целия им живот те имали домашна готвачка (и друга прислуга). Известният историк и кулинар Похлебкин написал труд „Какво е ял Ленин“, в който свързал някои особености на храненето с работоспособността на Улянов. Когато не готви жена му, а селянката, наета за готвач, или собственичката на пансион в Швейцария, Ленин се справял доста добре със задачите си. В момента, когато съпругата му правела в кухнята обичайните „бъркани яйца с четири яйца“, Ленин се провалял.

Твърдят, че Ленин много обичал котките. Крупская даже навсякъде разказвала, че като видел котка на улицата, веднага я прибирал у дома. Това продължило, докато една американска журналистка, взимайки интервю от Крупская в дома им, попитала:

„А къде са всички котки, които Владимир Илич е довел вкъщи?“.

Повечето от портретите, скулптурите и дори някои фотографии на Ленин не изобразяват самия него, а са правени по образа на юриста Йосиф Славкин, за когото твърдяли, че е истинско копие на вожда. Това се случва след смъртта му, когато цялата държава е залята от спомени за Ленин и има нужда от „нагледни материали“. След години позиране, един ден Надежда Крупская заявява, че всъщност Славкин не ѝ прилича чак толкова много на покойния ѝ съпруг. Тогава юристът е привикан в Централния комитет на партията, сплашен е и е принуден да подпише, че никога повече няма да позира като Ленин.

Владимир Илич е бил и участник в истински екшън. На 19 януари 1919 г., повече от година след революцията, която е узаконила съветската власт, автомобилът, в който се возят Ленин и сестра му, е нападнат от група бандити, ръководени от известния тогава в Москва престъпник Яков Кошелков. Нападателите искали колата, затова просто изхвърлили пътниците. След това, осъзнавайки кой е бил в ръцете им и са го изпуснали, те се опитали да се върнат и да го вземат за заложник, но той вече успял да избяга.

В чест на Владимир Илич Ленин в социалистическия свят тръгват много новосъздадени имена: Владлен, Вилен, Владилен, Арвил (Армията на В. И. Ленин), Арлен (Армията на Ленин), Варлен (Великата Армия на Ленин) и много други. И днес по света има много хора, носещи името на един странен едноок човек без чувство за хумор, който стъпка света и остави само едно мумифицирано тяло след себе си.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90