Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Цяла Европа на път към Изео

Последни 3 дни да видим Кристо и „Плаващите кейове“. Съвети за преодоляване на навалицата и опашките

Хиляди българи посетиха инсталацията от 18 юни насам. Твърдят, че чакането и блъсканицата са огромни, но не съжаляват. Снимка: Волфганг Фолц - Цяла Европа на път към Изео

Хиляди българи посетиха инсталацията от 18 юни насам. Твърдят, че чакането и блъсканицата са огромни, но не съжаляват. Снимка: Волфганг Фолц

Цяла Европа се очаква да се изсипе на езерото Изео в последните три дни на инсталацията „Плаващи кейове“ на Кристо. Финалът е на 3 юли, неделя, и хиляди са избрали този уикенд, за да усетят какво е да ходиш по вода, на гърба на кита, върху мечтата на Христо Явашев… и прочие определения, родени от възторга на очевидците.

Около 1 милион души ще достигнат посетителите на плаващата творба на Кристо до 3 юли, смятат от местната управа. По постланите със златисто-оранжева тъкан понтони минаха четири пъти повече хора от предварително очакваните. Цялата база в градчето Сулцано, чиито крайбрежни алеи също са покрити със сияещия плат на Кристо, е резервирана през почивните дни.

Хиляди българи видяха инсталацията от 18 юни насам. Твърдят, че чакането и блъсканицата са огромни, но не съжаляват.

Трябва да си отделите цял ден, за да минете всички препятствия, преди да стъпите на плаващите кейове. Чака се около час, за да се хване влак от Бреша до Сулцано – пуснати са допълнителни композиции, но всяко побира по 16 човека, а чакат хиляди. След половин час идва ново влакче. Ако тръгвате от Милано и си купите комбиниран билет на железопътната компания „Тренорд“, цената за цял ден за всички линии струва 13 евро. Таксито е около 50 евро, но може да се комбинирате с други пътници. Опашката е около един час, преди да стъпите на първия кей; чака се, дори за да се стигне до малкия остров в езерото. Може да наемете лодка и да съкратите част от опашките. Навалицата е голяма и на връщане. Посетилите вече Изео съветват да си носете вода, шапка или чадър за сянка, храна, слънцезащитен крем и задължително ниски обувки. Ще съкратите чакането значително, ако отидете рано сутрин или в късния следобед. Но по думите на всички, ще забравите всички неудобства, когато кракът ви стъпи на златистата пътека във водата – обзема ви необяснима еуфория и пълно щастие.

Всички, които са били на кейовете, твърдят, че Кристо винаги е някъде наоколо. Когато мине с лодка, народът по кейовете бурно го аплодира.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах