POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Последни аплодисменти за Борис Гуджунов (снимки)

Певецът си тръгна с надежда, казват за него приятелите му

Аплодисменти за певеца пред църквата на Централни софийски гробища. Снимки: Румен Добрев - Последни аплодисменти за Борис Гуджунов (снимки)

Аплодисменти за певеца пред църквата на Централни софийски гробища. Снимки: Румен Добрев

Сбогом с Борис Гуджунов си казаха над двеста души, стекли се на поклонението му във вторник следобед на Централните софийски гробища. През сълзи, с бурни аплодисменти и под звуците на песента му „Надежда“ певецът бе изпратен в последния си път. Преди това в ритуалната зала той бе отрупан с цветя от близки, приятели, колеги от българската естрада и почитатели.

Сред хората, дошли да видят за последен път Гуджунов, бяха дългогодишният му другар и вече последен жив от триото „Бо-Бо-Бо“ Борислав Грънчаров, още Йорданка Христова, Богдана Карадочева, Камелия Тодорова, Михаил Белчев, Панайот Панайотов, Орлин Горанов, Развигор Попов, Етиен Леви, Веселин Маринов, Славчо Пеев, водещият на „Минута е много“ Петър Вучков, илюзионистът Астор, телевизионерът Драгомир Драганов и много други.

„Пазя всичко от него, били сме неразделни 50 години – каза Грънчаров, след като излезе от ритуалната зала. – Ще пазя неговата почтеност, дано всички бъдат като него, неговата интелигентност…, той беше голям певец, трудно се ражда на сто години такъв човек. Това беше най-добрият човек, който познавам.“

Повече от час продължи сбогуването с Гуджунов, който си отиде в нощта срещу неделя след тежко и продължително заболяване.

„Приятел, човек на достойнството, на честта – каза за него естрадният певец Михаил Белчев. На въпрос дали си е отишъл огорчен, той отвърна: Той си знае, семейството му, жена му. Но си тръгна с надежда. Аз имам надеждата, че ще се видим някога.“

Михаил и Кристина Белчеви

Михаил и Кристина Белчеви

Там, сред цветята и свещите в храма, Гуджунов бе сред приятелите си за последно на този свят – а те видимо бяха много и си тръгваха просълзени от залата с мъртвото тяло, за да си припомнят отвън за живия Борис.

„Беше безкрайно талантлив. Ще остане на много хубаво място в моето сърце“, заяви Йорданка Христова.

„Това е загуба не само за нас колегите му, приятелите му, най-вече за семейството му, но и за цялата българска музикална гилдия – каза и Етиен Леви. – Той имаше един от най-прекрасните гласове, които са се раждали. За съжаление, си отиде огорчен от този свят, след като е приемал аплодисментите и любовта на публиката. А Борето даваше любов в неимоверни количества и това си личеше по неговите изпълнения. Прекрасна, широка душа, изключителен приятел и колега. Това е загуба за абсолютно всички нас. Бог да го прости.“

Аплодисменти от Йорданка Христова

Аплодисменти от Йорданка Христова, колеги и почитатели

След като ковчегът бе изнесен от залата и качен на катафалката, от която през цялото време се носеше гласът на Гуджунов, се разнесоха аплодисменти в негова памет – вече под звуците на една от любимите български песни – неговата „Надежда“.

„Отиде си най-големият. Каквото и да кажа, малко ще е“, както лаконично се изрази по-рано Орлин Горанов.

unnamed (6)

Стотици опечалени се сбогуваха с Борис Гуджунов.

Богдана Карадочева

Богдана Карадочева

Стефан Димитров

Стефан Димитров

Веселин Маринов

Веселин Маринов

Дариана Генова

Дариана Генова

Певецът Михаил Белчев (вдясно).

Певецът Михаил Белчев (вдясно)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС