Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Последни метри преди върха Икар

Преброяване на отличниците в българския театър, къде и в какво да ги гледаме

Сцена от представлението „Кралят елен“, с което в неделя, 18 март, бе открит Софийският театрален салон в Театър „Азарян“. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Последни метри преди върха Икар

Сцена от представлението „Кралят елен“, с което в неделя, 18 март, бе открит Софийският театрален салон в Театър „Азарян“. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Около седмица остава до първия от двата най-празнични дни на българската драматична сцена – наградите „Икар“. Церемонията ще бъде на 27 март в Международния ден на театъра. Голямата зала на Народния театър ще се изпълни не от зрителите, а от техните герои от последната една година – номинираните творци. В този ден всеки артист ще се старае да играе една-единствена роля: своята. 

Мнозина от тях са го преживели и са претръпнали вече от вълнение да чуят своето име от сцената. Но има неколцина младежи, които ще изпитат за първи път еуфорията, съчетана с шум в ушите, а може би и със световъртеж, да изкачат първия връх в театралната си кариера. Номинираните за дебют тази година са извънредно много – 10 души. Четирима от тях се борят заедно – Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят и Павел Емилов, всичките все още студенти. Общата им номинация е за ролите им в спектакъла „Ревизорът“ на актрисата-режисьор Нина Димитрова в Сатиричния театър. Други трима също се състезават под една номинация – Надя Керанова, Мартина Кръстева и Радослав Владимиров за играта си в „Без изход“, постановка Дарий Чавдаров, Театър „Друга линия“ и Център за култура и дебат „Червената къща“. Икара ще очакват още Антъни Пенев („Вишнева градина“, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен), Неда Спасова („Изгонването на бесовете“, „Сфумато“) и Николай Желев („4000 мили“, Театър 199 „Валентин Стойчев“).

И тъкмо тези десетима млади актьори вероятно ще излизат на сцената тази седмица преди наградите с особен трепет. Ето къде и кога столичната публика може да гледа най-добрите продукции от последната година в оставащите дни на Софийския театрален салон:

„Редки тъпанари“

19 март, Театър „Българска армия“ – представление на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе

„Еквус“

21 март, Младежки театър, Голяма сцена

„Вишнева градина“

22 март, Младежки театър, Голяма сцена – представление на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен

„Shamebox“

22 март, ДНК, НДК

„Ревизорът“

23 март, Сатиричен театър, Камерна сцена

„Парченцето“

24 март, Столичен куклен театър, Салон „Гурко“ – представление на Държавен куклен театър – Бургас

„Пияните“

25 март, Малък градски театър „Зад канала“

„Танцът Делхи“

29 март, Народен театър, Голяма сцена

„Лисичета“

30 март, Народен театър, Камерна сцена

„Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)“

31 март, Народен театър, Камерна сцена

Вижте още: НОМИНАЦИИ ЗА „ИКАР 2018“. ПЪЛЕН СПИСЪК

Наградите за сценично изкуство ще бъдат връчени от Съюза на българските артисти за 44-и път. Заради българското европредседателство церемонията ще се проведе под мотото на Европейския съюз „Единни в многообразието“.

Вижте още коментара на театралния критик Димитър Стайков за номинациите „Икар 2018“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах