Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Последните 18 месеца – мюзикъл, албум, рак, 6 инфаркта

Написаха, че на премиерата на „Лазар“ е изглеждал отлично. Но на слизане от сцената той падна на пода от изтощение, разказва за Дейвид Боуи режисьорът Иво ван Хове

Дейвид Боуи на една от последните си публични появи. - Последните 18 месеца – мюзикъл, албум, рак, 6 инфаркта

Дейвид Боуи на една от последните си публични появи.

Белгийският режисьор Иво ван Хове, работил с Дейвид Боуи над мюзикъла „Лазар“ (Lazarus), разказва, че артистът е страдал от рак на черния дроб, съобщава „Дейли Мирър“. По думите на постановчика, британският музикант избягвал всякакви коментари за здравословно си състояние, нежелаейки да безпокои близките си хора.

„Аз разбрах за заболяването му преди около година. Вече бяхме започнали да работим над постановката, когато един ден Боуи ме отведе настрани и ме предупреди, че не винаги ще може да присъства на репетициите, защото е сериозно болен“, споделя Ван Хове.

Режисьорът добавя, че никой от трупата на мюзикъла не знаел за диагнозата на артиста, а най-вероятно са били в неведение и музикантите, с които Боуи записва последния си албум Blackstar.

Вижте още: ЖИВЯ ЧРЕЗ МЕДИИТЕ, СКРИ ОТ ТЯХ БОЛЕСТТА И КРЕМАЦИЯТА СИ

Пред „Дейли Мирър“ авторката Уенди Лий Ли, издала през 2014 година книгата „Дейвид Боуи: Биография“, разказала, че за година и половина борба с рака, артистът преживял шест инфаркта. Боуи твърдо понасял страданията.

„Написаха, че на премиерата на „Лазар“ е изглеждал отлично. Но на слизане от сцената той падна на пода от изтощение. Тогава си помислих, че може би го виждам за последен път“, добавя Ван Хове.

Премиерата на „Лазар“ се състоя на 12 декември 2015 г. в Ню Йорк. В основата на мюзикъла е романът на Уолтър Тевис „Човекът, който падна на Земята“. През 1976 г. Боуи изпълни главната роля в екранизацията на творбата.

Музикантът почина на 10 януари. На 8 януари той отбеляза своя 69-и рожден ден с издаването на новия си албум Blackstar.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg