POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Последните картини на Златю Бояджиев в галерията на Министерство на културата

Живописецът пресъздава хората, красотата и топлината на Пиринския край

„Пастирки“ - част от „Мелнишки цикъл“ на Златю Бояджиев, рисувана през 1974 г. Репродукция: Министерство на културата - Последните картини на Златю Бояджиев в галерията на Министерство на културата

„Пастирки“ - част от „Мелнишки цикъл“ на Златю Бояджиев, рисувана през 1974 г. Репродукция: Министерство на културата

Последните платна от творчеството на Златю Бояджиев могат да се видят от утре в Галерия „Средец“ на Министерството на културата. Изложбата „Мелнишки цикъл“, посветена на 120-годишнината от рождението на художника, представя колекция, собственост на Регионален исторически музей – Благоевград.

Картините са рисувани през 1974 и 1975 г., а в началото на следващата година живописецът от Брезово умира. Платната са огромни – 1,50 на 1,30 м, и изобразяват хората, красотата и топлината на Пиринския край. В тях преобладава синият цвят, а образите са остри, дори огрубени, но със силен експресионистичен заряд, коментират от музея.

Представените в изложбата картини от „Мелнишки цикъл“ са създадени през 70-те години на XX в. Това е само част от богатото творчество на Златю Бояджиев. В този цикъл интересът му към селския бит се запазва. По покана на тогавашната общинска управа на Благоевград той работи известно време в Благоевград, Мелник и селищата от региона. Хората, красотата и топлината на Пиринския край го пленяват и художникът създава цикъла, който включва картини като „Благоевград“, „Мелник“, „Кърланово“, „Пастирки“, „Овчари“ и др. Значителна част от „Мелнишки цикъл“ е откупена от община Благоевград и през 1977 г. е предоставена на РИМ – Благоевград.

Златю Бояджиев (1903 – 1976) е признат от специалистите за един от големите ни живописци и един от най-добрите български художници на XX в. Той твори в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа, а творчеството му се дели на два основни периода. Първият продължава до 1951 г., когато художникът получава инсулт, вследствие на който дясната половина на тялото му остава парализирана. Тогава той започва да рисува с лявата си ръка, което му помага да изяви други страни на своята чувствителност. Творби на Златю Бояджиев притежават Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, градските художествени галерии в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Сливен, Видин, Смолян и други, както и частни колекционери у нас и в чужбина.

Изложбата в Галерия „Средец“ към Министерство на културата ще бъде открита на 16 май и ще бъде отворена за посещения до 7 юни.

Вижте още: РЕСТАВРИРАТ ЗЛАТЮ БОЯДЖИЕВ ПРЕДИ 120-ИЯ МУ РОЖДЕН ДЕН

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90