VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Последният дом на Яворов купен от Столичната община

След третия пореден търг сделката е сключена за 1,285 млн. лв.

Търгът за къщата, в която някога Пейо Яворов е бил наемател, се проведе на 27 септември. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Последният дом на Яворов купен от Столичната община

Търгът за къщата, в която някога Пейо Яворов е бил наемател, се проведе на 27 септември. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Къщата, в която поетът Пейо Яворов живее в последните месеци преди смъртта си, е купена от Столичната община, съобщи кметът Йорданка Фандъкова във Фейсбук. Това е станало днес след третия пореден търг, на който „многострадалната“ сграда бе предложена.

„Преди година поех ангажимент да я спасим, след като беше обявена за продан от частен съдия изпълнител – пише Фандъкова. – Затова получих и единодушна подкрепа от Столичния общински съвет. Сега предстои процедурата по придобиване от Общината да бъде завършена.“

През юли зам.-кметът по културата Тодор Чобанов отговори на въпрос на „Площад Славейков“, че общината има намерение да предложи за сградата около 1,3 милиона лева. Днес стана ясно, че сделката е станала за 1,285 млн. лв. с ДДС.

В този дом поетът и съпругата му Лора живеят под наем само една година – от септември 1912-а до 30 ноември 1913-а.

Америка за България

Въпреки сравнително скорошния ремонт на фасадата, къщата от години не е в добро състояние. Имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици – финансиста Емил Хърсев и бизнесмените Володя Лозанов и Васил Панчев.

Днес кметът Фандъкова отбелязва, че през следващата година Общината ще започне реставрация на сградата, която се нуждае от конструктивно укрепване. За това ще отидат около половин милион лева.

Намерението е сградата да остане музей и място за литературни чествания и изложби.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg