Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Последният дом на Яворов купен от Столичната община

След третия пореден търг сделката е сключена за 1,285 млн. лв.

Търгът за къщата, в която някога Пейо Яворов е бил наемател, се проведе на 27 септември. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Последният дом на Яворов купен от Столичната община

Търгът за къщата, в която някога Пейо Яворов е бил наемател, се проведе на 27 септември. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Къщата, в която поетът Пейо Яворов живее в последните месеци преди смъртта си, е купена от Столичната община, съобщи кметът Йорданка Фандъкова във Фейсбук. Това е станало днес след третия пореден търг, на който „многострадалната“ сграда бе предложена.

„Преди година поех ангажимент да я спасим, след като беше обявена за продан от частен съдия изпълнител – пише Фандъкова. – Затова получих и единодушна подкрепа от Столичния общински съвет. Сега предстои процедурата по придобиване от Общината да бъде завършена.“

През юли зам.-кметът по културата Тодор Чобанов отговори на въпрос на „Площад Славейков“, че общината има намерение да предложи за сградата около 1,3 милиона лева. Днес стана ясно, че сделката е станала за 1,285 млн. лв. с ДДС.

В този дом поетът и съпругата му Лора живеят под наем само една година – от септември 1912-а до 30 ноември 1913-а.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Въпреки сравнително скорошния ремонт на фасадата, къщата от години не е в добро състояние. Имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици – финансиста Емил Хърсев и бизнесмените Володя Лозанов и Васил Панчев.

Днес кметът Фандъкова отбелязва, че през следващата година Общината ще започне реставрация на сградата, която се нуждае от конструктивно укрепване. За това ще отидат около половин милион лева.

Намерението е сградата да остане музей и място за литературни чествания и изложби.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах