Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Последният епизод на „Троновете“ и зомбитата в родния медиен пейзаж

Разкрит е сюжетът на финала на седми сезон. Но има ли фенове на сериала, които биха прочели какво ще стане, вместо да го гледат?!

Кит Харингтън и Питър Динклидж като Джон Сняг и Тирион Ланистър в кадър от последния седми, финален епизод от седмия сезон на „Игра на тронове“. Снимка: HBO - Последният епизод на „Троновете“ и зомбитата в родния медиен пейзаж

Кит Харингтън и Питър Динклидж като Джон Сняг и Тирион Ланистър в кадър от последния седми, финален епизод от седмия сезон на „Игра на тронове“. Снимка: HBO

Неизвестни хакери, криещи се зад никнейма Mr. Smith, са качили в интернет информация за съдържанието на финалния епизод от сезона на „Игра на тронове“, съобщава сайтът The Wrap. Защо?

Наистина ли има фенове на сериала, които ще се заровят в интернет, за да прочетат какво ще стане, вместо да изчакат ден и половина и да видят сами – не само какво ще стане, но и как?

Защото едно е да прочетеш: „Групата на Джон е обградена на малък остров край замръзнало езеро. Едва не умират, когато Денерис идва със своите дракони и ги спасява“. А съвсем друго е видиш епичната ледена битка, отчаяния героизъм на обречените и чудодейното им избавление като гръм от ясно небе сред миризма на горящи зомбита. В единия случай отиваш на богат обяд, в другия – някой ти чете менюто по телефона.

В информацията се отбелязва, че освен сюжета на последния епизод, хакерите са публикували и подробности за предишните серии, както и договорите с участниците в проекта. И това не е много ново, съдържанието на всички епизоди вече беше откраднато и публикувано още през октомври 2016 г.

Става дума за най-обикновено престъпление: кражба и изнудване. Откраднат е документ, наречен „Предварителни бележки“, с подробности за отделните епизоди, датиран 26 април 2016 г. Престъпниците искаха откуп $6 млн. От НВО обявиха, че не участват в тази игра и хакерите изпълниха заканата си да публикуват съдържанието на епизодите.

Голям (като брой читатели) български сайт (една от мършите в и без това полуумрялото ни медийно стадо) не се посвени веднага да го публикува и така фактически стана съучастник в престъплението. На въпросния сайт откраднатата информация е събрала над 26 хиляди прочитания. Не знам какви са тези 26 хиляди души – може би хора, които не следят сериала.

Иначе единственото смислено обяснение защо някой би прочел предварително какво става на финала е, ако страда от смъртоносно заболяване и не е сигурен дали ще доживее до излъчването му. Другото е нечие отвратително желание да се похвали, че знае нещо тайно (той и още 26 хиляди само у нас) и да развали удоволствието на истинските фенове. Хубавото е, че не стана така. Рейтингите на „Игра на тронове“ са по-високи от всякога.

Това, което знаем официално, е, че последният епизод от седмия сезон, който се нарича „Драконът и вълкът“, ще бъде по-дълъг от обикновено – 77 минути, и ще бъде показан по HBO на 27 август, понеделник. Тогава ние, феновете на сериала, ще разберем и всичко останало.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС