Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Последният спектакъл на Теди Москов?

Режисьорът представя премиерно „Пурпурният остров“ във Военния театър

Миналата година Теди Москов обяви, че се отказва от театъра, но запази предстоящия си ангажимент във Варна. Сега последният му спектакъл гостува на софийска сцена. Снимка: Румен Добрев, „Площад Славейков“  - Последният спектакъл на Теди Москов?

Миналата година Теди Москов обяви, че се отказва от театъра, но запази предстоящия си ангажимент във Варна. Сега последният му спектакъл гостува на софийска сцена. Снимка: Румен Добрев, „Площад Славейков“

Теди Москов представя на софийска сцена може би последния си спектакъл. На церемонията по връчването на миналогодишните „Аскеер“-и той заяви, че се отказва от театъра, но не се отрече от свой предстоящ ангажимент към Варненския куклен театър. И сега ще покаже работата си по „Пурпурният остров“ на Михаил Булгаков – пиеса, която никога преди не се е играла в България.

Спектакълът, който е с номинация за „Икар“ 2016 от Гилдията на творците в кукленото изкуство в категория „Индивидуално постижение в кукленото изкуство“, ще се играе в Театър „Българска армия“ на 23 март. В ролите са Вера Стойкова, Красимир Добрев, Галин Гинев, Боян Стоянов, Гергана Господинова, Евгения Василева, Диана Цолевска, Стоян Стоянов, музиката е на Антони Дончев, а сценографията и костюмите – на Свила Величкова.

Подзаглавието на „Пурпурният остров“ е „Генерална репетиция на пиесата на гражданина Жул Верн в театъра на Генадий Панфилович – с музика, вулканични изригвания и английски моряци, в четири действия с пролог и епилог”, което само по себе си демонстрира фантазията на автора в тази пиеса, както и колко объркана следва да е историческата епоха.

Постреволюционната ситуация в този пурпурен остров, прилича поразително на ситуацията в днешна България.

Постреволюционната ситуация в този пурпурен остров, прилича поразително на ситуацията в днешна България.

Алегориите в репетираната пиеса са исторически – червени туземци свалят бели арапи от власт и конфискуват перлите, които арапите продават на Западна Европа, за да осигурят прехрана на островитяните. След бунт, перлите вече принадлежат на туземския народ, но поради прекъсването на търговските взаимоотношения с цивилизования свят, племето измира от глад (въпреки безценните скъпоценности в ръцете си).

„Смятам, че спектакълът разкрива в пълна степен възможностите на куклените актьори – казва режисьорът Теди Москов и признава, че би могъл да реализира продукцията само с трупата на Варненския куклен театър. – Това е една много трудна постановка – и текстът е труден, и образите са сложни и полифонични. Действието се развива с ужасяващ ритъм.“

Странното е, че постреволюционната ситуация в този пурпурен остров, прилича поразително на ситуацията в днешна България, която държи скъпоценности в ръцете си, но не знае какво да прави с тях. А цензурата от онова отминало време е… вечна? Цензурата не умира, а еволюира; всички исторически епохи си приличат „генетично”. Просто предишната ражда следващата.

Една епоха в българския театър обаче може би ще си отиде с представлението във Военния театър – ако „Пурпурният остров“ действително е последният спектакъл на Теди Москов.

Вижте още: ТЕДИ МОСКОВ НА АСКЕЕРИТЕ: БЯХ ДОТУК, ЩЕ МЕ ВИДИТЕ САМО ПО КАФЕНЕТАТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС