Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Последно: Леденото хоро в Калофер остава

Кметът отстъпил пред настояванията на местните хора, но моли да не идват туристи

Мъжкото хоро в Тунджа, Калофер, в предишни години. Снимка: Иван Янев/БГНЕС  - Последно: Леденото хоро в Калофер остава

Мъжкото хоро в Тунджа, Калофер, в предишни години. Снимка: Иван Янев/БГНЕС

Богоявленско хоро в Калофер все пак ще има на 6 януари, заяви кметът на града Румен Стоянов пред радио „Фокус” – Пловдив. След като няколко дни по-рано кметът съобщи, че отменя обичая на Йордановден, сега е отстъпил пред настояванията на калоферчани да бъде спазена традицията, която следват от няколко десетилетия.

Вижте още: ОТМЕНЯТ ЛЕДЕНОТО МЪЖКО ХОРО В КАЛОФЕР НА ЙОРДАНОВДЕН

Стоянов все пак призова да не се стичат туристи от цялата страна, предвид ограниченията в пандемичната обстановка. Предвижда се да бъде проведен църковен ритуал по хвърляне на кръста и освещаване на икона. По всяка вероятност частта, в която изваденият от водите на Тунджа кръст се дава на най-малкия участник в хорото, няма да бъде изпълнена.

В социалните мрежи калоферци са разделени – някои от тях смятат, че хорото застрашава безопасността на хората в коронавирусната ситуация. За пръв път дори се чуват гласове на местни, които изразяват съмнения, че обичаят има корени в древността. Но има и ентусиасти от страната, които се организират за присъствие в Калофер, въпреки молбата на кмета.

Румен Стоянов засега не е обявил дали ще има специални мерки за ограничение на влизащите в Калофер туристи.

Богоявление в страната

Ритуално хвърляне на кръста по Богоявление ще се проведе в цялата страна, твърдят от Светия Синод. Ритуалите ще протекат в съответствие с противоепидемичните мерки и желаещите да извадят кръста от водоемите трябва да спазват ограниченията, предвидени от здравното министерство.

На 6 януари от 08:30 ч. в катедралния храм „Св. Александър Невски“ ще бъдат отслужени Света Литургия и Велик Богоявленски водосвет. Около обяд кръстът ще бъде хвърлен в езерото в столичния квартал „Дружба“.

Ритуалът ще се проведе и в Пловдив, а желащите да се хвърлят във водите на река Марица трябва да се запишат в катедралния храм „Св. Богородица“. Преди Великия Богоявленски водосвет митрополит Николай ще освети воинските знамена в църквата „Успение Богородично“ в Пловдив.

В Кърджали на Йордановден рано сутринта владиката ще отслужи Велик водосвет и ще освети воинските знамена в църквата „Св. Йоан Предтеча“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

kapatovo.bg