Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Последното ястие на Ледения човек Йоци

Козя мазнина, месо от див елен и следи от пшеница и орлова папрат са съставките в стомаха на мъжа, живял преди 5 300 години

Предполага се, че Йоци, живял пред 5 300 години, е умрял вследствие на рани от битка. Възстановка: Археологически музей в южен Тирол. Снимка: Thilo Parg/Wikimedia Commons - Последното ястие на Ледения човек Йоци

Предполага се, че Йоци, живял пред 5 300 години, е умрял вследствие на рани от битка. Възстановка: Археологически музей в южен Тирол. Снимка: Thilo Parg/Wikimedia Commons

Такова меню едва ли ще срещнете в „Мастършеф“ – козя мазнина, диво еленско месо, еднозърнест лимец и всичко това гарнирано с орлова папрат. За някои от предшествениците ни обаче това било кулинарен празник, пише Би Би Си.

Група учени откриха, че последната вечеря на Ледения човек Йоци е била сравнително балансирана, но с обезпокоително високи нива на мазнини. Мъжът е живял преди 5 300 години и открива смъртта си в замръзнал ледник. Ледът запазва тялото му в продължение на хилядолетия, докато не го откриват през 1991 г. в алпийския район Йоцтал (оттук му дават и името). От тогава насам изследователите са успели да се информират за най-различни аспекти от живота му, а най-скорошното изследване показва какво съдържало последното му ястие.

При разглеждане на тъкан от вътрешността на стомаха на Ледения човек е открито, че органът бил пълен с мазнина от дива коза, месо от благороден елен и древна растителна култура, подобна на пшеницата, позната днес като еднозърнест лимец. В стомаха му имало също и следи от токсичното растение орлова папрат.

Мазнината била 50% – много по-висока стойност от 10-те процента в съвременните балансирани диети.

„Ако вземем под внимание надморската височина, където Ледения човек е ловувал, той е имал нужда от този енергиен запас – казва д-р Франк Мейкснър от Изследователския институт за изучаване на мумиите в Болцано, Италия. – Най-добрият начин да си го набави е било яденето на лой, това ти дава нужната енергия, за да оцелееш в суровата околна среда.“

Какво ни казва това за диетата на предшествениците ни? Изследването, публикувано първо в „Current Biology“, ни дава поглед към съставките в менюто от медната епоха (позната още като халколит).

Мазната хранителна диета на Йоци му осигурявала достатъчно енергия да ловува и да катери планинските склонове, но артериите му били пред запушване. Снимка: Археологически музей в южен Тирол

Диетата на Йоци и преди е била анализирана, но никога в такива детайли. Последните данни за храната му са направени на база изследване на съдържанието в стомаха му. Това става възможно едва сега, тъй като наличието на органа в мумифицираното тяло е открито съвсем наскоро. Стомахът не бил където трябва по принцип да се намира в човешкото тяло, а бил изместен, вследствие на начина, по който Йоци се е вледенил.

Учените смятат, че голямото количество мазнина в стомаха му не е усвоена от млечни продукти, а от алпийски козирог, вид дива коза, живееща по склоновете на европейските Алпи.

Ястието със сигурност е поддържало Йоци по снежните пътеки, но едва ли е имало толкова добър вкус.

„Това е козя лой и е трудно да си представим какъв е вкусът ѝ – казва ученият. – Определено не е било толкова вкусно като храната, която днес ядем. Предвид факта, че не е имало и сол, чистият вкус на това месо, мазнината – всички тези компоненти – мисля, че е било трудно ядивно.“

Но освен, че го поддържала, мазнината е била и вредна за Ледения човек – някои от артериите му са били пред запушване. Едно от предположенията е, че Йоци е умрял в битка, тъй като по тялото му са открити няколко рани, а самият той имал медна брадва.

Взимал ли е Ледения човек билкови лекарства? Възможно е Йоци да е прибягнал до билково лечение – учените намират следи от орлова папрат в стомаха му. Другото обяснение е, че увивал храната си в листата на отровното растение и по този начин неволно поглъщал токсичните му спори.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90