Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Последствия за киното от коронавируса: заплаха от поне $5 млрд. загуби

Затворени салони, отменени премиери и голям спад в продажбата на билети по цял свят

Войници пръскат улиците на Сеул с дезинфектант срещу коронавирус. В Южна Корея в момента има най-висок брой заболели от вируса извън Китай - повече от 5 хил. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Последствия за киното от коронавируса: заплаха от поне $5 млрд. загуби

Войници пръскат улиците на Сеул с дезинфектант срещу коронавирус. В Южна Корея в момента има най-висок брой заболели от вируса извън Китай - повече от 5 хил. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният боксофис през 2019 г. достига забележителните 43,5 млрд. долара, вероятно рекорд за всички времена. Радостта от този резултат още в началото на новата година бе забравена заради тревога от бързоразпространяващия се коронавирус, който здравните власти по света вече определят като пандемия.

Но освен, че се разпространява бързо, лекува се бавно и понякога има летален изход, COVID-19 държи зрителите далече от киносалоните в продължение на седмици и дори месеци. В Китай 70 хил. кина са затворени вече няколко седмици, но вирусът повлиява индустриите и в Южна Корея (където посещаемостта на кината е със 70% по-ниска през февруари в сравнение с този месец миналата година), Италия и Япония, третия по големина филмов пазар в света.

Кинобизнесът ще пострада с 5 млрд. долара, според изчисленията на анализатори, като само 2 млн. от тях идват от Китай. Тук влизат не само загубите от непродадени билети, но и самото производство – редица филми спряха снимки в застрашените страни (например „Мисията невъзможна 7“ с Том Круз във Венеция). Тази цифра вероятно ще се увеличи, особено ако кината бъдат затворени и в САЩ, където вече има 100 потвърдени случая на заразяване и 6 смъртни случая.

Киноразпространителите са особено притеснени от ситуацията и казват, че тя надминава в пъти загубите от вируса MERS през 2015 г. Тогава в Южна Корея публиката намаля с 40%, но нямаше затворени театри и пазарът се възстанови за около месец. Не такъв обаче е случаят с новия коронавирус, където последиците за бизнеса са непредвидими към момента.

В Италия близо половината от киносалоните не работят, и то в по-заможната част на страната. В резултат на това в първия уикенд след затварянето приходите са паднали с 44%. Точно преди вирусът да започне да се разпространява в страната, киноразпространителите отчитат бум на италианското кино.

В Япония страхът тепърва започва да обхваща зрителите и макар и да няма официални данни от последната седмица, местни анализатори очакват от 10 до 15% спад в боксофиса. Страхът там е толкова голям, че министър-председателят Шиндзо Абе затвори всички основни училища и гимназии чак до април. В някои салони в страната се предлага обезщетение на цената на предварително закупения билет и мнозина зрители предпочитат да се възползват. Премиерните заглавия непрекъснато се отлагат.

Редица знаменитости отказват свои ангажименти в Япония, като Рене Зелуегър, която трябваше да посети страната през февруари, за да промотира „Джуди“. Сърша Ронан отмени посещението си на 27 март за кампанията на „Малки жени“. Изявите си в Азия са отменили още групата „Грийн дей“, корейската момчешка група „ВТS“ и Боб Дилън.

Ситуацията е подобна и в кината в Средния Изток – в Иран, Кувейт, Обединени арабски емирства и Саудитска Арабия (където все още няма потвърден случай на заразен) хората странят от моловете и съответно от мултиплексите.

Във Великобритания има потвърдени 39 случая, но предпазните мерки не са толкова драстични, както в други страни – няма затворени киносалони, филмовите проекти продължават снимките си. Като едно от предпочитаните места за филмово и тв производство обаче, представители на индустрията там вече се готвят за настъпването на епидемията.

В Китай на 26 февруари властите пуснаха насоки за евентуалното отваряне на кината, но все още няма конкретна дата. В мерките за безопасност влизат записване на имената и адреса на всеки зрител, измерване на неговата температура, задължително носене на маска в залата и оставяне на едно свободно място отпред, отзад и отстрани на зрителя.

След отварянето на салоните програматорите ще бъдат изправени пред тежката задача да разпределят равномерно десетки холивудски филми. В списъка с чакащите са „Соник“, „Джоджо Заека“, „Брачна история“, „1917“, „Малки жени“… Вероятно към тях ще се присъединят и заглавията с премиера през май, като „Черната вдовица“ на „Марвел“ и „Бързи и яростни 9“, където филмите от тази поредица печелят най-много от боксофиса.

Вижте още: ЛУВЪРЪТ ЗАТВОРИ. КАК РЕАГИРАТ МУЗЕИТЕ ПО СВЕТА НА ЗАПЛАХАТА ОТ ЕПИДЕМИЯ ОТ КОРОНАВИРУС

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах