Последствия за киното от коронавируса: заплаха от поне $5 млрд. загуби

Затворени салони, отменени премиери и голям спад в продажбата на билети по цял свят

Войници пръскат улиците на Сеул с дезинфектант срещу коронавирус. В Южна Корея в момента има най-висок брой заболели от вируса извън Китай - повече от 5 хил. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Последствия за киното от коронавируса: заплаха от поне $5 млрд. загуби

Войници пръскат улиците на Сеул с дезинфектант срещу коронавирус. В Южна Корея в момента има най-висок брой заболели от вируса извън Китай - повече от 5 хил. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният боксофис през 2019 г. достига забележителните 43,5 млрд. долара, вероятно рекорд за всички времена. Радостта от този резултат още в началото на новата година бе забравена заради тревога от бързоразпространяващия се коронавирус, който здравните власти по света вече определят като пандемия.

Но освен, че се разпространява бързо, лекува се бавно и понякога има летален изход, COVID-19 държи зрителите далече от киносалоните в продължение на седмици и дори месеци. В Китай 70 хил. кина са затворени вече няколко седмици, но вирусът повлиява индустриите и в Южна Корея (където посещаемостта на кината е със 70% по-ниска през февруари в сравнение с този месец миналата година), Италия и Япония, третия по големина филмов пазар в света.

Кинобизнесът ще пострада с 5 млрд. долара, според изчисленията на анализатори, като само 2 млн. от тях идват от Китай. Тук влизат не само загубите от непродадени билети, но и самото производство – редица филми спряха снимки в застрашените страни (например „Мисията невъзможна 7“ с Том Круз във Венеция). Тази цифра вероятно ще се увеличи, особено ако кината бъдат затворени и в САЩ, където вече има 100 потвърдени случая на заразяване и 6 смъртни случая.

Киноразпространителите са особено притеснени от ситуацията и казват, че тя надминава в пъти загубите от вируса MERS през 2015 г. Тогава в Южна Корея публиката намаля с 40%, но нямаше затворени театри и пазарът се възстанови за около месец. Не такъв обаче е случаят с новия коронавирус, където последиците за бизнеса са непредвидими към момента.

Америка за България

В Италия близо половината от киносалоните не работят, и то в по-заможната част на страната. В резултат на това в първия уикенд след затварянето приходите са паднали с 44%. Точно преди вирусът да започне да се разпространява в страната, киноразпространителите отчитат бум на италианското кино.

В Япония страхът тепърва започва да обхваща зрителите и макар и да няма официални данни от последната седмица, местни анализатори очакват от 10 до 15% спад в боксофиса. Страхът там е толкова голям, че министър-председателят Шиндзо Абе затвори всички основни училища и гимназии чак до април. В някои салони в страната се предлага обезщетение на цената на предварително закупения билет и мнозина зрители предпочитат да се възползват. Премиерните заглавия непрекъснато се отлагат.

Редица знаменитости отказват свои ангажименти в Япония, като Рене Зелуегър, която трябваше да посети страната през февруари, за да промотира „Джуди“. Сърша Ронан отмени посещението си на 27 март за кампанията на „Малки жени“. Изявите си в Азия са отменили още групата „Грийн дей“, корейската момчешка група „ВТS“ и Боб Дилън.

Ситуацията е подобна и в кината в Средния Изток – в Иран, Кувейт, Обединени арабски емирства и Саудитска Арабия (където все още няма потвърден случай на заразен) хората странят от моловете и съответно от мултиплексите.

Colibri april 2017

Във Великобритания има потвърдени 39 случая, но предпазните мерки не са толкова драстични, както в други страни – няма затворени киносалони, филмовите проекти продължават снимките си. Като едно от предпочитаните места за филмово и тв производство обаче, представители на индустрията там вече се готвят за настъпването на епидемията.

В Китай на 26 февруари властите пуснаха насоки за евентуалното отваряне на кината, но все още няма конкретна дата. В мерките за безопасност влизат записване на имената и адреса на всеки зрител, измерване на неговата температура, задължително носене на маска в залата и оставяне на едно свободно място отпред, отзад и отстрани на зрителя.

След отварянето на салоните програматорите ще бъдат изправени пред тежката задача да разпределят равномерно десетки холивудски филми. В списъка с чакащите са „Соник“, „Джоджо Заека“, „Брачна история“, „1917“, „Малки жени“… Вероятно към тях ще се присъединят и заглавията с премиера през май, като „Черната вдовица“ на „Марвел“ и „Бързи и яростни 9“, където филмите от тази поредица печелят най-много от боксофиса.

Вижте още: ЛУВЪРЪТ ЗАТВОРИ. КАК РЕАГИРАТ МУЗЕИТЕ ПО СВЕТА НА ЗАПЛАХАТА ОТ ЕПИДЕМИЯ ОТ КОРОНАВИРУС

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg