Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Послеслов до Слави Бинев: Заради вас децата не са чували нормална музика

Не вие сте ни давали хляб, ние ви давахме, защото печелехте от нас, пише му Васко Кръпката

"Вие, Слави Бинев, се подписахте с двете ръце, заедно със Слави Трифонов шоу, Пайнера, няколкото чалга тв канали, радиа и др. чалга-бизнес далавераджии под това българските деца да не знаят кои са Янка Рупкина, Валя Балканска, Стефка Съботинова, "Мистерията на Българските гласове", пише Васко Кръпката. - Послеслов до Слави Бинев: Заради вас децата не са чували нормална музика

"Вие, Слави Бинев, се подписахте с двете ръце, заедно със Слави Трифонов шоу, Пайнера, няколкото чалга тв канали, радиа и др. чалга-бизнес далавераджии под това българските деца да не знаят кои са Янка Рупкина, Валя Балканска, Стефка Съботинова, "Мистерията на Българските гласове", пише Васко Кръпката.

Часове след оставката на Слави Бинев от председателския пост в Комисията по култура и медии в парламента, Васко Кръпката му писа „на прощаване“ в профила си във фейсбук. В него рок музикантът от „Подуене блус бенд“ дава някои разяснения около бизнеса на Бинев извън чалгата, например за клуб „Библиотека“, където самият той е свири навремето. 

„Няколко НЕ-та за Слави Бинев, известен напоследък депутат, до днес (бел. ред. – понеделник, 8 декември) оглавявал за няколко дни Комисията по култура и медии в българския парламент.

За втори път започвам това писмо. Първо го бях адресирал до ръководителите на Патриотичния фронт – респективно телевизия „Скат“, в която 7-ма година, откак получих свободен форум да представям българския рокендрол – такъв, какъвто е, и съм благодарен на „Скат“ за това.

Бинев, не Ви познавам, но напоследък Ви поопознах.

Искате аргументи и основателни причини, защо културата не прие Вашия политически възход от изведнъж втори в листата на „Атака“ (сигурно са се впечатлили много от Вашата предизборна „платформа“… или както се казва там, за да Ви сложат на второ, сигурно избираемо място за евродепутат)… до шеф на Комисията по култура и медии към Народното събрание.

Ето няколко аргумента от един свободен музикант и автор на песни, който няма представа и никаква нужда от комисии, министерства и прочие инстанции, със 17 издадени САМ-ИЗДАТ албума, със стотици хиляди километра зад гърба си и с някое и друго парче в учебниците по пеене:

Значи, Вие сте били собственик на клуб „Библиотека“ в средата на 90-те, където ние с „Подуене Блус Бенд“ свирихме няколко пъти и си изкарвахме честно хляба. Не съм Ви срещал там на наш концерт.

Добре, твърдите, че сте давали хляб на музиканти… Не, категорично не! Ние Ви давахме хляб, защото заведението се пълнеше и печелехте от това!

Въпрос: И защо го зарязахте и се втурнахте в чалга бизнеса?

Да отвориш чалга свърталище на мутрите, муцуните, тиквите, борчетата, борцата и прочие тогавашни определения на хората, които под давлението и спонсорирани от ДС и Москва спряха естествения път, свободния бизнес и демокрацията изобщо, на всички нива с бухалките, на място, където през 30-те години е било прогресивно и се е свирил първият джаз в София и България – БИАД, е меко казано престъпление срещу прогрес, напредък и култура!

Да се втурнеш да подкрепяш и поддържаш тая посттекезесарска-селяндуско-силиконово-плейбекаджийска субхалтура е най-голямото престъпление срещу културата в най-новите ни времена!

Не, Слави Бинев, категорично не, не, не е истина, че сте врял и кипял в шоубизнеса, защото изкарвайки някакви пари, с което се гордеете, Вие се подписахте с двете ръце заедно със Слави Трифонов шоу, Пайнера, няколкото чалга тв канали, радиа и др. чалга-бизнес далавераджии под това българските деца да не знаят кои са Янка Рупкина, Валя Балканска, Стефка Съботинова, „Мистерията на Българските гласове“, Ибро Лолов, Костадин Гугов, Райна Кабаиванска, Борис Христов, Гена Димитрова, Николай Гяуров… и много други. За Моцарт, Бетовен, „Бийтълс“, „Роулинг Стоунс“ изобщо не отварям дума.

Подписахте се под това, български момичета на 14 години да изглеждат като проститутки…

Гнус ме е да припомням послания като „Дънките ш’ти цепна“, „На кметицата ц…та“, „Шат на патката главата“, „Баровец съм аз“, „За крадец не ставаш, сине, ти си будала“, „Тигре, имаш ли пари“…. и прочие неграмотни, бездуховни, отчайващи, безсрамни, отвратителни извращения, с които денонощно облъчваше радио „Мила“ – едно от първите чалга радиа, на което бяхте собственик тогава, скоро след създателя на първата чалга станция „Сигнал плюс“ и издател на порносписания Кеворк Кеворкян… Гнус ме е!

Е, щом сте толкова петимен да изкарвате пари от простотията, ще трябва да се приготвите да посрещнете пренебрежението на интелигентните, умните и културни хора!

Можете ли да си представите какви усилия и колко затворени врати сме срещали ние – малкото, които останахме от другата страна, и не без нашите усилия сега Вашата довчерашна сестра – чалгата, отива на кино!

Дисковете им са в краката по бензиностанциите и са по 2 лв. Пайнерските пълни стадиони са история и никой не им ходи вече на крака…  Разтурените Ви холдинги, които по Ваш пример се втурнаха да организират чалготеки, са в колапс, няма ги вече ония баровци, дето плащаха големите пачки за простотии… Кметовете вече се срамуват да канят силиконки по площадите… Чалготеките станаха хоротеки. „Нерон“ – едно от най-известните заведения на муцуните, отдавна фалира и е един от най-успешните софийски джаз клубове в момента…

Виновни сте, пред българската култура – Вие и всички чалга ентусиасти от средата на 90-те. А прошка без покаяние няма!“

Васко Кръпката

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС