Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хомосексуалността на Анди Уорхол разкрита в изложба

Берлин показва шокиращи непознати творби на художника от серията „Sex Part”

Непоказваната серия „Sex Part” от 1978 г. изглежда шокираща. Снимка:  The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts,  David von Becker - Хомосексуалността на Анди Уорхол разкрита в изложба

Непоказваната серия „Sex Part” от 1978 г. изглежда шокираща. Снимка: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, David von Becker

За пръв път сексуалността на художника Анди Уорхол се обсъжда публично. В Берлин бе открита изложба с непознати и рядко излагани творби на основателя на попарта, съобщава „Дойче Веле“. Над 300 картини, гравюри, рисунки, фотографии, филми и колажи, изложени в Нова национална галерия, очертават по думите на кураторите „процеса, в който художникът постоянно търси идеала за красота, особено мъжка“.

В тази експозиция има много голи мъжки тела, крупни планове на гениталии, задни части, актови сцени на хомосексуални двойки. Изложените творби рязко се отличават от характерната стилистика на масовия попарт, ярките портрети на звезди и консервите със супа, с които познаваме Уорхол. Дори днес, във времето на толерантност към ЛГБТ обществото, серията „Sex Part” от 1978 г. изглежда шокираща. До голяма степен това е и причината досега да не са излагани пред публика. От изложбата става ясно дори кои са били любимите мъже на художника, също старателно скривани от публиката досега.

Приживе Анди Уорхол упорито е криел своята сексуална идентичност и мнозина от съвременниците му са го приемали за асексуален. Новата изложба всъщност донякъде насилствено очертава истинския му образ, коментира пред „Дойче Веле“ членът на управата на берлинското артпространство Денис Епифанцев. Той смята, че посланието на изложбата има сериозен етичен проблем, тъй като Уорхол никога не е заявявал публично, че е гей и не е сигурно дали би искал да го направи и днес.

Изложбата „Andy Warhol. Velvet Rage and Beauty“ може да бъде видяна в Нова национална галерия в Берлин до 6 октомври 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg