Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Посоки“ с награда от фестивала в Сараево

Филмът на Стефан Командарев получи специално отличие на журито, гледаме го в България в началото на 2018-а

Добрин Досев в кадър от „Посоки“. - „Посоки“ с награда от фестивала в Сараево

Добрин Досев в кадър от „Посоки“.

„Посоки“ на Стефан Командарев получи Специалната награда на журито за целия си актьорски състав – за изключително художествено постижение, на филмовия фестивал в Сараево. Отличието бе получено от Ирини Жамбонас и Асен Блатечки на церемония в четвъртък вечер.

„Щастливи сме от тази награда, а следващите спирки на филма са фестивалите в Торонто, Бусан, Хайфа, Варшава, Люксембург, Гент, Талин и други – коментира и Командарев. – Планираме да го представим на българската публика в началото на следващата година.“

Голямата награда за най-добър пълнометражен филм получи Sashishi Deda („Страшна майка“) на грузинката Ана Урушадзе.

„Посоки”, селектиран в програмата „Особен поглед“ в Кан по-рано тази година, е модерно построена съвременна драма, в която разказът е сглобен от шест различни случки в шест софийски таксита в рамките на 24 часа. През това денонощие зрителите ще видят някои от реалните проблеми и дори абсурди на днешната българска действителност. Отделните сюжети са обединени от една смърт, която обаче ще даде шанс за нов живот.

Вижте още: БЪЛГАРСКИ ПРОБИВ В КАН! НАЙ-СЕТНЕ

Таксиметровите шофьори са водещите персонажи във филма, а те поради естеството на професията си много често са най-достоверните свидетели на всекидневния живот, познават неговите нюанси, включително и от тъмната страна на реалността. За някои от тях се налага да бъдат своеобразни психолози и терапевти, понякога дори спасители, докато други са агресивни в поведението си, а пък трети – жертви на житейските изненади. Всички те са част истинския живот, както и техните разнообразни клиенти. А всички заедно изграждат една пъстра, достоверна, убедителна картина на днешното българско общество. В разказа се редуват както драматични, така и комични епизоди от нощна София.

Съсценарист на Стефан Командарев е драматургът Симеон Венциславов. Оператор е вече наложилият се с няколко много успешни филма млад оператор Веселин Христов („Жажда”, „Пеещите обувки”). Няма композитор, защото на екрана няма оригинална музика, писана специално за филми, а звучат само мелодии от радиото в такситата.

Във филма участват Асен Блатечки, Васил Василев – Зуека, Юлиян Вергов, Васил Банов, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов, Герасим Георгиев – Геро, Иван Бърнев, Стефка Янорова, Николай Урумов и други.

Вижте още: „ЛИБЕРАСИОН“ ЗА ФИЛМА НА КОМАНДАРЕВ: ФРЕСКА, БАЛЕТ В АВТОМОБИЛ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС