Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Посоки за културния турист през 2022-а

Донатело, Мунк и Хокни... Някои от най-интересните изложби по света тази година

Давид на Донатело ще бъде сред шедьоврите в изложбата, посветена на великия скулптор, от март до юли във Флоренция. Снимка: Музей „Барджело“ - Посоки за културния турист през 2022-а

Давид на Донатело ще бъде сред шедьоврите в изложбата, посветена на великия скулптор, от март до юли във Флоренция. Снимка: Музей „Барджело“

Наситена със събития година се задава за културния турист. Предстоят няколко изложби блокбъстъри и арт изложения, между които и Биеналето за съвременно изкуство във Венеция (23 април – 29 ноември). Събрахме някои от тях, за да ги съчетаете с пътуванията, които планирате в чужбина.

Ив Сен Лоран в музеите
Музей на съвременното изкуство в Париж, Центъра Помпиду, Музей Д`Орсе, Музей Пикасо, Музеят „Ив Сен Лоран“, Лувърът, Париж
29 януари – 15 май

Преди шест десетилетия се състои първото модно дефиле на бранда Yves Saint Laurent (YSL). По повод този юбилей шест парижки музея, от чиито експозиции знаменитият моделиер черпи вдъхновение, са подготвили едновременна и съвместна изложба, в която неговите произведения ще бъдат представени в обкръжението на творби на художници като Пийт Мондриан, Пабло Пикасо, Анри Матис, Пиер Бонар и Раул Дюфи.

Музеят на съвременното изкуство ще съчетае „Феята на електричеството“ на Раул Дюфи с три разкошни копринени рокли, а музеят Д`Орсе ще изследва интереса на Ив Сен Лоран към Марсел Пруст, който по всяка вероятност е вдъхновител на първия в света смокинг за жени, създаден от моделиера. Музеят на Пикасо ще разкаже за мащабите на влияние на най-големия художник на ХХ век върху Сен Лоран, включително и кубистичната колекция от 1988 г.

60 години Дейвид Хокни. Съкровища от „Тейт“
„Банк Аустрия Кунстфорум Виена“
10 февруари – 19 юни

Изложбата на „най-скъпия жив художник в света“ във Виена е в резултат на колаборация с галерия „Тейт Модърн“ в Лондон, където се съхраняват повечето от творбите на майстора на попарта. През 2017 г. почти същата експозиция, тогава посветена на 80-годишнината от рождението на художника, счупи рекордите по посещения в Лондон.

Посветена на 60-годишнината на творческата дейност на Хокни, виенската вариация на изложбата показва как творчеството му води до неочакван скок в общественото съзнание и изключителното му културно въздействие. Централно място в експозицията заемат „Моите родители “ от 1977 г., без огледалния образ на Хокни, който се появява в изоставената му картина със същото заглавие и сюжет от 1975 г. Ще бъдат показани и картините от цикъла с басейни, които добавиха свой отличителен обрат в традиционния мотив за вода и къпещи се в изобразителното изкуство. Пролетната изложба на Дейвид Хокни е един от акцентите на цялата арт година във Виена.

НЕПОКАЗВАНА КАРТИНА НА ДЕЙВИД ХОКНИ ЗА ПРЪВ ПЪТ ПРЕД ПУБЛИКА

Светът от епохата на Стоунхендж
Британски музей, Лондон
17 февруари – 17 юли

Стоунхендж, построен преди повече от четири хилядолетия, си остава един от най-загадъчните паметници в света. Кои са били тези, които са го построили и са населявали предисторическа Британия? „Светът на Стоунхендж“ ще докаже, че тези хора са имали по-развита цивилизация, отколкото е прието да се смята, и активно са търгували със страни от континентална Европа. Един от главните експонати в изложбата ще бъде небесният диск от Небра, на възраст 3600 г., най-древното известно изображение на Космоса. Артефактът е бил открит на територията на съвременна Германия и ще бъде изложен за пръв път във Великобритания.

Вижте още: ПОКАЗВАТ НАЙ-СТАРАТА ЗВЕЗДНА КАРТА В ЕКСПОЗИЦИЯ ЗА СТОУНХЕНДЖ

Мунк и отвъд
Музей „Албертина“, Виена
18 февруари – 19 юни

Типичните мотиви на Мунк – меланхолията и самотата – са особено актуални във времето на повсеместна изолация. Затова изложбата в „Албертина“ търси връзката между днешния ден и талантливия норвежец, като поставя над 60 негови творби в контекста на повлияни от него по-късни художници. Шедьоврите на Мунк са с акцент върху късните му търсения и върху наследството, което оставя. Те ще бъдат съчетани с творби на художници като Трейси Емин, Анди Уорхол, Георг Базелиц и др.

ЗАЩО ВИКАМЕ? ЗАГУБИХМЕ ВСИЧКИ КОТВИ КЪМ СВЕТА

Донатело. Ренесанс
Палацо Строци и Музей Барджело, Флоренция
19 март – 31 юли
Берлинска картинна галерия, Берлин
2 септември – 8 януари 2023

Съвременниците наричали флорентинския скулптор от ХV век Донатело „майстор сред майсторите“. През последните четири десетилетия не е имало нито една голяма изложба на негови творби – пропуск, който ще бъде поправен от откриващата се през март голяма ретроспектива на Донатело в Палацо Строци и в разположения в съседство Национален музей „Барджело“, който притежава най-забележителната колекция от произведения на скулптора, включително статуята на Давид (1440). По-малки версии на експозицията ще бъдат изложени в Берлинската картинна галерия през септември и в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон през 2023 г.

150 години от рождението на Мондриан
Градски музей в Хага
2 април – 25 септември
Фонд „Бейелер“, Риен
5 юни – 9 октомври
Дюселдорф
29 октомври – 10 февруари 2023

Използвайки само три основни цвята, черно, бяло и двуизмерното пространство, Пийт Мондриан извежда живописта на ново ниво на абстракция. Влиянието му върху модернизма е огромно – както в изобразителното изкуство, така и в дизайна, архитектурата и модата. В чест на 150-годишнината от рождението му в нидерландския град Амерсфорд няколко музея организират големи изложби с негови творби. Експозицията на Фонд „Бейелер“ в Риен, Швейцария, както и в Дюселдорф започва с ранния период от творчеството му, повлиян от холандската пейзажна живопис и постимпресионизма. По-нататък кураторите проследяват развитието на стила му, след като Мондриан изцяло изоставя фигуративната живопис.

Пол Сезан
Институт по изкуствата в Чикаго
15 май – 5 септември
Тейт Модърн, Лондон
6 октомври – 12 март 2023 г.

Двата музея подготвят най-голямата изложба на Пол Сезан в нашата епоха под лаконичното име „Сезан“. Предвижда се тя да обхване целия творчески път на художника. В чикагския музей, където ще бъде подредена първата експозиция, ще бъдат представени 90 картини, 40 графики и два албума със скици. Лондонската версия ще бъде не по-малко амбициозна – със 70 картини и 18 графики.

Пол Сезан (1839 – 1906), който винаги е имал репутация на „художник за художниците“, е оказал влияние върху много живописци, сред които Клод Моне, Камий Писаро, Анри Матис и Пабло Пикасо. Той продължава да вдъхновява и съвременни автори. Сред предоставените за временно ползване експонати ще има три акварела и едно платно от личната колекция на американския абстрактен експресионист Джаспър Джоунс. По време на подготовката за изложбата се провежда технически анализ на палитрата на Сезан, композиционната структура и движението на четката.

Чикагската изложба ще представи „Сезан, титанът в изкуството, в контекста на нашето време“.

Documenta 15
Касел, Германия
18 юни – 25 септември

Да се организира най-голямата и влиятелна изложба на съвременно изкуство в разгара на пандемия е трудна задача, но след известно колебание решението е взето. Documenta 15 все пак ще се състои, както е планирано, през това лято в Касел. В ролята на куратор този път ще бъде индонезийската художествена група Ruangrupa. Експозицията обещава да бъде все така внимателен размисъл над епохата, в която живеем, както и предишните издания на тази изложба, която се провежда на различни места през 5 години.

Повечето от художниците, поканени на тазгодишното издание на Documenta, са от страни от Третия свят. Много от тях са обединени в творчески групи – от Кения, Аржентина, Южна Африка, Камбоджа… Изложбата ще бъде подредена на няколко локации в Касел – от музея „Фридерицианум“ до бивш МОЛ и винен погреб.

Пространството между. Модернизмът в изкуството на Корея
Музей на изкуствата на Лос Анджелис
11 септември – 19 февруари 2023 г.

След засиления интерес към южнокорейските кино и телевизия, художествените галерии откриват свои филиали в Сеул или канят художници от Южна Корея. Експозицията в Лос Анджелис „Пространството между“ е посветена на важен, но подценяван период от 1897 до 1964 г., от падането на последната корейска владетелска династия през колониалния период, когато Корея е под японска власт, и Корейската война, внесла силното културно влияние на Америка и в частност абстрактния експресионизъм. Художниците от последния период са изпитвали и влиянието на европейския информализъм. Това е голяма история, разказана чрез творчеството на 90 художници в 140 картини, фотографии и скулптури.

75 години Художествен музей в Сао Пауло
Сао Пауло, Бразилия
октомври

Художественият музей на Сао Пауло е открит през октомври 1947 г. в щабквартирата на медийния магнат Асис Шатобриан. Премества се в собствена сграда през 1968 г. – в прословутото имение в модернистичен стил, построено по проект на Лина Бо Барди.

Световното първенство по футбол стартира с изкуство
Катар
целогодишно

Футболните запалянковци, които кацат на летището в Доха за Световното първенство по футбол тази година, ще бъдат посрещани от монументална златна скулптура, изобразяваща националния символ на Катар – сокола. Създадена от нидерландския художник Том Клаасен, фигурата е един от повече от 40 нови елемента на публичното изкуство, които ще се появят в обществените пространства на Катар. Програмата „Музеи под открито небе“ е с куратор сестрата на управляващия емир и глава на музеите на Катар шейха Ал Маяса бин Хамад бин Халифа ал Тани. Сред другите скулптури са творби на Брус Науман, Изи Хенцкен, Субода Гупта, Марк Хандфорд и Катарина Фрич.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах