СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Посрещаме 2021 г. в Зала 1 с „веселото лице“ на Гершуин

Новогодишният концерт ще се проведе на живо - с произведения, които внушават щастие и оптимизъм

Емил Табаков ще дирижира Софийската филхармония на празничния Новогодишен концерт в Зала 1 на НДК. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Посрещаме 2021 г. в Зала 1 с „веселото лице“ на Гершуин

Емил Табаков ще дирижира Софийската филхармония на празничния Новогодишен концерт в Зала 1 на НДК. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

С музика от Северна и Южна Америка ще оставим зад гърба си една от най-тежките години в новата история на човечеството. Традиционният Новогодишен концерт, който ежегодно се провежда на 1 януари 2021-а в Зала 1 на НДК, е озаглавен „Северът и Югът“. Въпреки световната кризисна ситуация, събитието ще се проведе на живо.

Ще бъдат изпълнени произведения на Ленард Бърнстейн и Оскар Питърсън, мюзикъли на Джордж Гершуин, аржентинско танго и мелодии от Рио де Жанейро – музикална разходка между двете Америки. Творби на Гершуин поставят концептуална рамка на цялата вечер, в началото ще прозвучи „Funny Face” (весело, забавно лице – от англ.) – произведение, което българската публика ще чуе за пръв път, а за финал ще бъде изпълнен откъс от операта „Порги и Бес“. В програмата са още парчета от „Уестсайдска история“.

Концертът ще бъде с участието на Софийската филхармония, на диригентския пулт отново застава Емил Табаков.

„Програмата за един новогодишен концерт не е типичната, често свирена, търсят се произведения извън обсега на регулярните репертоари. Това ни изправя пред истинско предизвикателство в намирането на нотен материал“, споделя маестро Табаков.

Солисти ще бъдат оперната певица Евгения Ралчева, саксофонистите Борис Петров, Горан Ташев, Атанас Хаджиев и Михаил Шишков (банджо).

„За музикантите от Софийската филхармония винаги е било удоволствие да свирят на Новогодишния фестивал в НДК. Нашата професия е благословена да дарява щастие и надежда, да помага чрез емоцията да достигнем до разума, да успокоява угнетените и да вдъхва смисъл на загубилите посоката. Живеем в странни времена, но вярвам, че 2021-а ще бъде такава, каквато си я направим. Защо да не я започнем заедно: с вяра, оптимизъм и добро настроение?“, казва Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония.

На 10 декември организаторите пуснаха допълнителни билети за продажба на стойност от 50 и 60 лв.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС